UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българско изобретение за мониториг на стреса ще е налично на пазара до две години

Проф. д-р Юлияна Йорданова, ръководител научен екип Test My Stress, Васил Караиванов, председател на Управителния съвет на „София Тех Парк“, Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test My Stress, Проф. д-р Милен Богданов, консултант, експерт, Факултет по химия и фармация към СУ, UpDate, 23.07.2022

19:00 | 24 юли 2022
Обновен: 17:18 | 26 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Test My Stress е иновация не само за българския, но и за световния пазар. Тя включва комплексен скрининг с точни резултати и дава възможност за превенция на стреса по отношение на физическото и психологическо благополучие. Test My Stress е изцяло българско изобретение, подкрепено и финансирано от Norway Grants в сътрудничество със София Тех Парк – лаборатория Изкуствен интелект и CAD системи и супер компютъра Discoverer. 

Проектът Test My Stress има за цел да адресира един дълбок социален проблем, който се отнася до факта, че нивото на стрес е изключително повишено в съвременното общество. В рамките на 2 години продуктът трябва да излезе на пазара и да функционира като инструмент, който ще може да извършва индивидуализирани оценки на стреса. Това заяви проф. д-р Юлияна Йорданова, ръководител научен екип Test My Stress, в предаването “UpDate” с водещ Бойчо Попов.

„Въпреки че няма измервания какво точно е нивото на стреса у хората в момента, всеизвестно е, че то е изключително повишено… Това е проблем, защото повишените нива на стрес – още повече, ако те се хронифицират, могат да доведат до сериозни отклонения и дисфункции на регулациите и адаптациите на организма“, посочи Йорданова.

Тя отбеляза, че „ако се потърсят причините за подобно недобро състояние, те могат да бъдат открити на ранните фази на хроничния стрес“. По нейни думи липсата на своевременни интервенции може да доведе до възникване на сериозни соматични заболявания.

„Проблемът трябва да се адресира чрез включване на най-нови находки от невронауките и най-нови изследвания“.

Йорданова разказа, че в рамките на проекта Test My Stress вече са разработели неврокогнитивни парадигми, които по обективен начин могат да оценят кои когнитивни функции са увредени.

„Парадигмите ще оценяват внимание, оперативна памет, разчита се на включването на биологични обективни маркери… Те включват оценка на нивата на хормоните на стреса и др., които биха определили по обективен начин съществува ли стрес и до каква степен е изявен“, каза още тя.

Васил Караиванов, председател на Управителния съвет на „София Тех Парк“, коментира финансирането на проекта, като изтъкна, че голяма част от измерването на икономическата му жизнеспособност вече е направена от партньори.

„В българската действителност такива проекти завършват зле, ако не получат подкрепа“, отбеляза той.

По думите на Караиванов „София Тех Парк“ има уникална структура на финансиране в този случай, която до момента не е била прилагана у нас. Той обясни, че „София Тех Парк“ гарантира финансовото обезпечаване на проекта чрез банково финансиране, като ще има възможност в бъдеще да обърне гаранцията, която дава, в дялово участие. Винаги делът в такива случаи е миноритарен – под 10%, стана ясно още от разговора.

Силвия Куманова, създател на Somenso и проектен мениджър на Test My Stress, добави, че освен банковия гарант в лицето на „София Тех Парк“ проектът печели и финансиране от Innovation Norway. Куманова каза още, че прогнозите са след втората година компанията да започне да генерира приходи.

Проф. д-р Милен Богданов, консултант, експерт, Факултет по химия и фармация към СУ, разясни, че Test My Stress се занимава с анализ на стресовите хормони в нетипични матрици като коса и нокът.

„Целта е да се види дали нивото на стрес е достигнало хронично, преди обаче да е достигнало патологично състояние“, отбеляза той.

„Неконвенционалните матрици показват хроничното състояние на човека. Ние сме убедени в това“,

добави Богданов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.