Toyota обяви първия си масов електромобил, който трябва да конкурира Tesla

Новото превозно средство е промяна за Toyota, която досега разчиташе в голяма степен на хибридна технология

13:35 | 2 ноември 2021
Обновен: 15:06 | 2 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Toyota
Снимка: Toyota

Toyota разпространи подробности за първото си масово електрическо превозно средство, което ще е значителна стъпка за втория по големина производител на автомобили в света.

bZ4X е SUV с допълнителни слънчеви панели на покрива, който ще се продава както с предно, така и със задвижване на всички колела.

Публиката видя за първи път концепцията за bZ4X – „bZ“ означава „отвъд нулата (beyond zero)“ – на автомобилното изложение в Шанхай през април тази година, но Toyota публикува подробностите за автомобила едва миналата седмица.

Съобщението е стъпка напред за Toyota, която по-бавно преминава към електрически превозни средства, захранвани с батерии, отколкото конкурентите си, като вместо това разчита в голяма степен на хибридната технология.

Toyota представи на света първия масово произвеждан хибрид Prius през 1997 г., като компанията продължава да трупа опит в тази област.

Въпреки че автомобилът не е първото електрифицирано превозно средство на Toyota – тази титла се държа от краткотрайния RAV4 EV – той бележи първото електрическо превозно средство, което ще се конкурира директно с Hyundai Ioniq и Tesla Model Y.

Toyota вече произвежда второто поколение Mirai, електрифициран автомобил, задвижван от водородна горивна клетка.

toyota Bz4x

bZ4X ще бъде представен в Европа на 2 декември, като поръчките ще се правят с резервация. Очаква се моделът да влезе в серийно производство от средата на следващата година във „всички региони по света“ – въпреки че точните срокове, цената и наличните варианти все още не са публикувани. Toyota планира разширена гама от 70 електрифицирани превозни средства до 2025 г. 

Subaru е помогнала за разработването на автомобила и се очаква да разкрие собствен модел EV през следващата година.

bZ4x ще бъде първият от 15-те планирани превозни средства с нулеви емисии, предлагани от Toyota, включително седем модела bZ.

Моделът ще има максимална скорост от 160 км/ч и ще се предлагат с батерия от 71,4 kWh, предлагаща пробег от около 500 км. Toyota казва, че батериите могат да се презаредят до 80% за 30 минути при напрежение 150kW

Слънчевите панели могат да бъдат вградени в покрива за използване по време на шофиране или при паркиране. Toyota казва, че тези панели ще добавят допълнителни 1800 км разстояние за шофиране всяка година, като същевременно позволяват на колата да се зарежда, когато е паркирана или където няма лесно достъпни станции за зареждане.

toyota Bz4x

С дължина 4,69 м, височина 1,65 м и ширина 1,86 м, bZ4X ще бъде подобен по размер на Hyundai Ioniq.

Въпреки че компанията не е пуснала пълни подробности за интериора, сред по-уникалните аспекти е системата за управление steer-by-wire, която работи без директна механична връзка между волана и гумите.

Технологията е подобна на системата fly-by-wire, използвана от съвременните реактивни самолети и означава, че водачът ще получава обратна връзка само от пътя, тъй като няма да усеща вибрации от гумите през волана.