Как нископлатени работници съвместно разработват автономния автомобил

Редактиране на файлове с изображения така, че изкуственият интелект да ги оцени - това е една от задачите

16:55 | 18 май 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световни компании проучват разработването на автономни автомобили. Новите превозни средства трябва да научат: Къде свършва пътната лента? Прехвърча ли пластмасова торбичка от другата страна на улицата, или се движи човек? За тaзи цел т. нар. клик-работниците генерират записи от данни - обикновено за от един до два евро почасово заплащане, се казва в проучване, финансирано от фондация Hans-Böckler. В момента интернет работниците се намират главно във Венецуела, пише германската медия Der Spiegel.

Венецуела е "страна с добре обучено и свързано, но напълно изнемощяло от хиперинфлация население", пише Александър Шмидт от Университета по приложни науки в Дрезден, който изследва новата тенденция в краудсорсинг индустрията. За много венецуелци крауддейността се превърна в "жизненоважно средство, осигуряващо валута". Те са част от армия от дигитални работници-мигранти, които се движат между новите платформи като машини.

Клик-работниците подготвят милиони файлове с изображения със ситуация на движение толкова акуратно, както би го правил изкуствен интелект. Те обозначават върху изображенията пиксел по пиксел, където са маркирани ленти, превозни средства или пешеходци. Те трябва да бъдат ясно обособени помежду си и обогатени с допълнителна информация с правила и софтуерни модели.

Острата конкуренция застрашава по-добри условия на труд

Венецуела е в дълбока икономическа криза. "Икономически продукция е намаляла наполовина, потреблението се е свило с 55%, инвестициите са паднали с 68 %", заяви Сари Леви, професор по икономика в Централния университет в Каракас. Над от 80% от населението ще живее в бедност. Освен това страната води в продължение на месеци борба за власт между президента Николас Мадуро и самообявилия се за временен президент Хуан Гуайдо.

Мнозина търсят работа. Изискванията за качество при клик-работа са високи, така че във Венецуела и други страни са създадени специализирани платформи. Понякога те предлагат на онлайн работниците по-високо заплащане и по-добри условия на труд от повечето утвърдени краудуъркинг платформи. Чрез ожесточената глобална конкуренция сред краудработниците това ниво попада под натиск, констатира авторът на изследването.

Клиентите за тренировъчни данни, както става ясно от проучване, са десетки добре финансирани компании, които се стремят към пазара за автономно шофиране. Това се отнася до големите автомобилни производители и техните доставчици, както и до големи хардуерни и софтуерни компании като Intel, Nvidia, Google и Apple. В Германия Volkswagen неотдавна започна тест за автономно управление на автомобили в Хамбург.