Защо Фетел печели повече от Хамилтън във F1?

Германецът е заработил доста по-голяма награден фонд в кариерата си

18:22 | 22 април 2019
Себастиян Фетел и Люис Хамилтън на Grand Prix China Снимка: Formula 1
Себастиян Фетел и Люис Хамилтън на Grand Prix China Снимка: Formula 1

Люис Хамилтън е един от хегемоните във Formula 1 (F1) през изминалите 5 години, печелейки 4 от шампионатите, отстъпвайки само веднъж на Нико Розберг през 2016 г. Защо тогава той е спечелил по-малко пари от наградния фонд спрямо Себастиян Фетел? Списание Forbes обяснява това странно стечение на обстоятелствата, разкривайки част от сложния алгоритъм.

Организацията на най-бързото състезание в света ежегодно осигурява стотици милиони за отборите, които практически движат автомобилната индустрия напред. През сезон 2018 общо 913 млн. долара бяха разпределени между 10 отбора, според техните заслуги. Въпросният награден фонд представлява 47,5% от печалбата на F1 за въпросната година. Формулата за разпределение на средствата се определя по следния начин. Половината сума се разделя пропорционално между всички отбори, според финалното им подреждане в класацията. Другата половина се раздава по равно между тимовете, които завършват в десетката в 2 от последните 3 години. Допълнителни 7,5% от общата печалба на F1 се разпределя между топ 3 отборите, според броя спечелени състезания. Тази практика се прилага от 2012 година насам, според спортното издание ESPN. Това е т.н. Бонус за конструкторите (CCB) и той се равнява на около 100 млн. долара всяка година. Първото място носи 37 млн. долара, второто – 33 млн. долара, а третото – 30 млн. долара.

Ferrari в ролята си на най-стария отбор във F1 ежегодно получава бонус в размер на 5% от всички печалби на турнира. Преведено във финикийски знаци – сумата не пада под 62,2 млн. долара годишно. Тези пари не са обвързани с резултатите на отбора, благодарение пряката връзка с организацията.

И ето тук идва ред на парчето от пая за пилотите. Всеки отбор разполага с два болида, управлявани от двама шофьори. В края на сезона точките на всеки от тях се сумират, за да се определи крайната позиция на даден отбор, но възнаграждението за труда на всеки един от тях се определя от процента, който съставляват неговите точки, спрямо тези на целия тим. По-просто казано – ако Пилот А спечели 75 точки от крайния актив на отбора, а Пилот Б е събрал само 25, то заплатите на двамата ще се равняват на 75% срещу 25%.

Снимка на Десислав Янкулов.

Печалбата на настоящите пилоти във F1 до 2018 г. Графика: Formula Money

След като обяснихме схемата, до колкото е възможно по-просто, идва моментът и да разберем, защо Фетел е изкарал повече пари от Хамилтън. Ако трябва да сме точни, германецът е спечелил 511,9 млн. долара, а британецът е изкарал 449,6 млн. долара. Това е разлика от 62,3 млн. долара в полза на ветерана в отбора на Ferrari.

Двамата дебютират във F1 През 2007 г., съответно в отборите на Toro Rosso и McLaren, но същата година германският автомобилостроител е дисквалифициран от надпреварата, след като бива уличен в шпионаж на Ferrari. Така стартът на кариерата между двамата се различава драстично, що се отнася до финансовите им възнаграждения.

Друг ключов фактор е конкуренцията в отборите между двамата. Хамилтън отстъпва на два пъти през изминалите 11 години на своите съотборници в общия брой точки, с който допринасят за крайното класиране, докато Фетел е втори пилот за отбора си само веднъж. Средно германецът носи по 56,8% от точките за тима, докато британецът има среден актив от 53,8%. Рекордът за Фетел е от 2008 г., когато печели 89,7% от точките за Toro Rosso. Хамилтън доминира през 2009 г. в McLaren, но неговият актив е само 69%.

През последните години двамата водещи шофьори във F1 имат все по-класни съотборници и това води до равностойното споделяне на наградите в края на всяка година.

Сезон 2019 едва наскоро започна, но, ако нещо изключително не се случи през следващите месеци, тогава Фетел едва ли би отстъпил финансовия трон, на когото и да било от останалите пилоти във Formula 1, пък било то и устремилият се към рекорди Хамилтън.