Ford ще строи втори завод за електромобили

Това влиза в инвестиционния план на компанията, заложен от миналата година

17:55 | 20 март 2019
Логото на Ford върху завода в Кьолн Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Логото на Ford върху завода в Кьолн Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският автомобилостроител Ford Motor Co. добавиха към миналогодишния си инвестиционен план изграждането на нов завод за електромобили в Северна Америка, предаде Ройтерс.

Втората по мощ автомобилна компания в САЩ планира да инвестира около 900 млн. долара в завода в югоизточен Мичиган до 2023 година. Това включва 850 млн. долара за разширяването капацитета на продукцията във Флат Рок. Очаква се да бъдат създадени 900 нови работни места.

Президентът на глобалните операции към Ford Джо Хайрихс казва в телефонен разговор за Ройтерс, че инвестиционният план за 11 млрд. долара е бил преразгледан и е станало очевидно, че компанията ще има нужда от втори завод.

Преговорите за колаборация с германския Volkswagen AG се развиват добре според Хайрихс, но на този етап нямаме новина по тази тема.

Ford обяви през януари м.г., че до 2022 година ще има продуктова линия от 40 нови хибридни и напълно електрически автомобили. Сумата набъбна от първоначално заложените 4,5 млрд. долара, тъй като развитието на технологиите изисква повече от предполагаемото.

Към момента за завода във Флат Рок работят 3400 служители, които конструират моделите Ford Mustang и Lincoln Continental.

Ще е любопитно какво ще предложи Ford, след като налива такива колосални средства въпреки по-ниския интерес в САЩ към електромобилите в сравнение с Европа.