Спад и отлив на чужди инвестиции на пазара на бизнес имоти у нас

Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, В развитие, 25.12.2019

19:10 | 25 декември 2019

2019 г. беше доста предизвикателна, защото имаше голям спад и отлив на чужди инвестиции в България, пазарът на бизнес имоти отново стана местен. Имаме 75% спад в инвестиции с доходоносни имоти, сравнено с 2018 година и много по-значителен, сравнено с 2017 година. Това каза Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в интервю за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

В момента на пазара няма големи доходоносни активи, каквито имаше през 2018 и 2017 година с големите търговски центрове, които бяха придобити от няколко южноафрикански фонда и те създадоха този обем. 2018 година имаше няколко големи офис сгради, които бяха придобити от международни фондове.  

'Тази година всички сделки, които се случиха на пазара, са с малки активи и активи, които има нужда да бъдат доразвити и преструктурирани. Бих казала дистрес активи, отколкото доходоносни активи', посочи  тя. 

"Предимно местни купувачи има", каза експертът. "Такъв спад и такъв обем сме имали само през 2013 година. Последните 7 години пазарът е бил възходящ и сега е първата година, в която отново имаме предимно български пазар", каза тя. 

"За съжаление това, което виждаме в България, е, че българските инвеститори и собственици на имоти все още разчитат на лаврите от 2017 и 2018 година и на нивата, на които се случваха сделките тогава и все още не са си променили очакванията от гледна точка на доходоносност на активите, които притежават", каза тя.

"2020 очаквам да бъде доста по-балансирана от 2019 година. От една страна очакванията на инвеститорите в България да се приземят, т.е. да имат по-реални очаквания от това какво могат да постигнат, осъзнавайки, че има спад и че има проблем с ликвидността в България. От друга страна, доста активи, които сега излизат на пазара като нови офисни сгради, които вече са отдадени на наематели, са добър инвестиционен продукт за международни инвеститори и те биха създали един голям обем. Пазарът ни като цяло е малък", е прогнозата на експерта.

Тя описа и някои предизвикателства - по-голяма част от сделките - една четвърт, са сделки с придобиване на терени с цел инвестиции и развитие и реално това развитие доведе до покачване на цените на имотите като терени. От друга страна има покачване нивата на строителство. Т.е. разходите за строителство имат ръст спрямо предишните години. И това е натиск на крайната цена на продукта, каза Лашова. 

2020 да бъде не по-лоша от 2019 - да се запазят обемите наети площи на година, от друга страна очакваме инвестициите да бъдат или същия или по-добър обем, посочи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.