Глобалният бум на имотните пазари приключва?

Проблеми със строителството са само част от многобройните сигнали

18:20 | 18 юни 2019
Обновен: 13:26 | 4 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Когато китайската компания Greenland Group стартира проекта си Spire близо до Canary Wharf в Източен Лондон през 2016 г., тя обеща, че 67-етажната жилищна кула ще бъде „новата култова забележителност на небосвода в британската столица“.

Извитата стъклена кула на стойност 800 млн. паунда (близо 900 млн. евро) трябваше да включва 800 луксозни апартамента, спа център на 35-я етаж, коктейл бар, танцуващи фонтани и асансьори, които изминават шест метра за една секунда. Но след забиването на пилоните преди една година строителните машини на терена на Spire замлъкнаха.

Проектът е подложен на „преглед“, след като „жилищният сектор в Лондон се промени значително от създаването на проекта за Spire London през 2014 г.“, съобщи строителната компания. В действителност промените на пазара на луксозни имоти в Лондон са стряскащи – цените са намалели с повече от 20%.

Проблемите със строителството са един от многобройните признаци, че бумът на имотните пазари в света върви към края си след десет години на евтини пари, последвали финансовата криза. Магазини затварят врати на Пето авеню в Ню Йорк, тъй като секторът на продажбите на дребно страда на фона на непрестанния ръст на електронната търговия. В Китай трескавите имотни спекулации доведоха до милиони празни новопостроени апартаменти и улични протести заради спадове на цените. Книжата на листнати на борсата имотни компании в цял свят се търгуват с големи отстъпки от балансовата стойност на активите им, явление, което в миналото предвещаваше спад.

Други части на пазара като офисите в големите градове остават стабилни. Но някои данни предвещават по-широк спад. Сам Зел, базиран в Чикаго имотен милиардер, който стана известен с разпродажбата на портфейла си от офиси на стойност 36 млрд. долара в навечерието на финансовата криза, продава отново. Той се раздели с почти всичките си имоти в инвестиционния тръст в областта на недвижимите имоти Equity Commonwealth на стойност 3,9 млрд. долара.

„Преди четири години и половина, когато обявявахме имот за продажба, имахме 17 оферти и 15 от тях бяха истински. Миналата година, когато обявихме един имот за продажба, имаше трима кандидати и се надявахме, че поне един от тях е истински. Ясно е, че в света на бизнес имотите никой не знае какви са стойностите“, казва Зел.

Повече по темата четете в продължението на анализа на Investor.bg.