Бъдещето на финансовите услуги

Олга Гулкова, старши вицепрезидент на TBI Bank, Boom&Bust, 31.03.2018

21:37 | 31 март 2018
Автор: Севделина Илиева
Олга Гулкова, старши вицепрезидент на TBI Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Олга Гулкова, старши вицепрезидент на TBI Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финтех компаниите дават на пазара неща, които непременно следва да бъдат приложени. Не бива да се говори за конкуренция с банковите институции, защото основната идея е те да се допълват взаимно. Това коментира Олга Гулкова, старши вицепрезидент на TBI Bank, в предаването Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й блокчейн е революционна идея, за да се сложи ред в складирането на данни, които се получават от най-различни източници. 

"Често срещана грешка е биткойн и блокчейн да се разглеждат заедно", каза още Гулкова. "Двете тези са съвършено различни. При биткойн изпъкват много теми като сигурността, стойността като актив, причините да се възползваме или не. Но блокчейн е по-скоро техника, философия, механизъм относно това как да се структурират данни, които се ползват независимо от отрасъла."

С процеса на развитие на изкуствения интелект банките се опитват да избегнат най-стандартизираните действия, които може да се автоматизират без да се загуби качеството, подчерта Гулкова. Тя бе категорична, че човешкият фактор няма да изчезне.