Умният дом - хит сред инвеститорите

Любомир Янчев в Boom & Bust, 29.10.2017

21:24 | 29 октомври 2017
Автор: Кирил Петков
Любомир Янчев, изпълнителен директор на MClimate. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Янчев, изпълнителен директор на MClimate. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правенето на софтуер в България не е скъпо. Скъпо обаче е производството на хардуер и точно там отива капиталът. Това каза Любомир Янчев, изпълнителен директор на MClimate, създател на умното устройство за управление на климатици Мелиса, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.  "След няколко месеца всичките ни общо осем продукта ще бъдат напълно завършени. Ще можем да ги продаваме по цял свят и ще започнем да инвестираме в изграждането на по-сериозна дистрибуторска мрежа, както и да създаваме различни нови програми за вече съществуващите ни продукти".

"Например при продуктите за сигурност имаме продукт, който засича движение в дома ви. Имаме и продукт, който засича отворени врати и прозорци. Ще направим една аналогия на СОТ. Искаме да разmърсим пазара в световен мащаб".

От началото на компанията събраният капитал възлиза на 1 млн. и 100 хил. лв., като е събран в три рунда, каза гостът. "Последният, трети рунд за набиране на капитал, който направихме, е 500 хил. евро. Радвам се да кажа, че имаме още един, нов инвеститор, който е уникален - Васил Терзиев (основателят на Telerik), който влезе при нас като ангел-инвеститор". 

С набраните средства ще се разшири продуктовото портфолио, заяви Янчев. "Успешно го правим. Наложи се да наемем и още една фабрика, за да се произвеждат нашите продукти".

"В момента в България сме около 20 души, а с работещите в чужбина стават 30. Имаме дистрибутори, които се грижат за продажбата на нашите продукти на локални пазари. Не можем от България да продаваме локално на пазари, които не познаваме и дори не говорим езика. За това предлагаме част от печалбата, за да се редистрибутират нашите продукти. За някои от пазарите, обаче, решаваме да отворим търговски офиси лично. В момента имаме офиси в Италия, Испания и Индия". 

Какво представлява новото устройство на компанията "Боби", което прави всеки бойлер - умен? Как може български уред да превърне в умно всяко устройство вкъщи, като ви дава възможност да го включвате и изключвате, дори когато сте на почивка на Сейшелите? Кои са продуктите, които все още са в процес на изработване, като например "умни детектори за дим"?