Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Заплахата на Ердоган с бежанците не е основателно притеснение

Христо Панчугов, политолог, Клуб Investor, 19.09.2020

21:02 | 19 септември 2020
Обновен: 21:35 | 19 септември 2020
Автор: Николета Рилска

България и Европейският съюз трябва да си дадат отговор на въпроса могат ли да управляват бежанския процес, без той да се превръща в “пръчка”, с която турският президент Реджеп Ердоган плаши блока. Притеснението за бежанците не е основателно, то е шантаж. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

“Докато Ердоган смята, че има силен коз, който може да изиграе срещу ЕС, и докато смята, че блокът няма потенциала да вземе по-твърда позиция, той ще прави каквото си иска”. 

По думите на Панчугов коронавирусната криза поставя под въпрос фундаменти на ЕС и дава повод на много държави да се съмняват в солидарността на европейско ниво. 

“Борбата за възстановяване на европейското усещане сред много граждани трябва да бъде един от фокусите на бъдещата политика на блока”. 

Той посочи, че Зелената сделка, колкото и да е противоречива, тъй като западните общества в Европа са много по-подготвени за нея от тези в централната и източната част на континента, дава много възможности на блока. 

“Европа е едно от малкото места в света, в което този разговор е изобщо възможен. Ако Европа иска да бъде лидер в икономическа посока или лидер в посока иновации и създаване на устойчив модел на развитие на икономиките си, това е по отношение на Зелената сделка”. 

Политологът коментира и последните политически събития във Великобритания. Според него все още не е ясно дали със законопроекта за вътрешния пазар премиерът Борис Джонсън блъфира и се опитва да извлече повече ползи в преговорите с ЕС, или реално се готви за Brexit без сделка. 

“Сделката между ЕС и Великобритания все още е възможна, възможно е да се намери начин двете страни да функционират нормално и адекватно за позициите, които са изразили в момента”, смята Панчугов.

Вижте целия разговор във видео материала
Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук