Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ще изпусне ли човечеството контрола над изкуствения интелект

Огнян Траянов, Клуб Инвестор, 26.08.2017

21:00 | 26 август 2017
Автор: Кирил Петков
Огнян Траянов, Технологика, БАИТ, Българската мрежа на глобалния договор на ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Траянов, Технологика, БАИТ, Българската мрежа на глобалния договор на ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да се тревожим и трябва да очакваме с радост и нетърпение бъдещето, защото новите технологии и това което се представя, най-вече тенденциозно и като заплаха за човечеството, са всъщност нашите освободители. Това каза Огнян Траянов, основател и изп. дир. на "Технологика", председател на БАИТ, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

"Ние не страдаме за това, че не работим вече по 14 часа на полето. Не страдаме за това, че трябва да се борим за прехраната си не като плуваме в лодките по цели денонощия, за да извадим малко риба за семейството си. По същия начин трябва да гледаме на тези, които ще ни освободят - новите технологии. Те ще ни освободят от рутинния труд, от този, който не ни обогатява и ни пречи да творим". 

Завинаги ще остане въпросът къде е балансът между личната свобода, разумното и необходимото. Винаги има един спор и вглеждане, за да се определят етичните норми за всяка нова технология. Това ще продължи и в бъдеще. Колкото повече се усложняват тези технологии, толкова по-сложен става и самият дебат", каза Траянов. 

Каква е следващата вълна в развитието на изкуствения интелект? Какво ще се случи, когато няколко машини се обвържат и не само започнат да обменят самостоятелно информация, а и да генерират и проверяват хипотези? Ще направи ли човечеството скок, подобен на този от преди 700 000 години, когато в живота ни навлиза речта и възможността да обменяме информация и да не разчитаме единствено на собствения си житейски опит? Какво представлява точката на сингуларност и защо когато я достигнем човечеството ще надмине собствените си способности? Кои ще бъдат бионичните хора и трябва ли да се страхуваме от тях? Кое е революционното при 3D принтирането? Защо персонализираното образование се превръща в жизненоважна посока на развитие? Ще могат ли да бъдат укротени маргинализираните тълпи чрез средствата на вируталната реалност?