Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Очертава се по-сериозно забавяне в Германия - тя може да дръпне всички в ЕС надолу

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в "Светът е бизнес", 10.02.2024

22:00 | 10 февруари 2024
Обновен: 11:56 | 11 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

В момента икономическата ситуация в Германия не изглежда цветуща и негативните нагласи на мениджърите там изглеждат оправдани, особено имайки предвид последните икономически показатели. Изглежда, че Германия може би в момента започва да се превръща в "болният човек на Европа", а това със сигурност не е оптимално, имайки предвид, че те са най-голямата икономика. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Германската икономика е толкова голяма, че има потенциала да дръпне всички останали надолу, съгласи се Чаушев. "Едно по-сериозно забавяне в Германия, ако продължи тенденцията, която започва и изглежда се задържа, то със сиурност цяла Европа ще бъде афектирана. Даже тази седмица една от най-големите банки, която се занимава за кредитиране на имотния сектор, каза, че се готви за един от най-големите спадове на имотния сектор от 2009 година насам, като експозицията идва от европейския и от американския пазар".

На Уолстрийт също имаме стрес в банковата система. Проблемът с регионалните банки е структурен и само е "заметен под килима", като в момента виждаме, че има излизане на дневен ред на нови проблеми с регионалните банки, коментира Чаушев. Една от големите банки показа изключително лоши резултати и се разминаха с очакванията на инвеститорите. Но тази банка, бе една от тези, които погълнаха фалиралите банки миналата година - New York Comunity Bank. 

"Има още един фактор, който допринася за лошото представяне на NYCB и това е представянето на имотите и финансирането на имотите с търговска цел, тъй като 14% от всички заеми за такива имоти са на негативна територия. Това означава, че заемът, с който е финансирана дадената сграда, е по-скъп отколкото пазарната стойност". 

Цената на офис сградите започва да се срива във връзка с невъзможността да бъдат върнати хората в офисите и това поставя своя отпечатък върху кредитирането на такъв тип сгради и върху състоянието на банките, като към момента 44% от тези заеми са "на червено". А NYCB е най-голямата регионална банка по отношение на експозиция към този тип активи, обясни пазарният анализатор. 

Кои са банките, които също показват стрес, които трябва да следим? Защо трябва да имаме предвид, че DAX не винаги е представителен за икономиката и за това как ще се представи тя? Защо падат акциите на Tesla? Защо е от значение за инвестиционния рейтинг на Tesla фактът, че компания е без маркетинг и имиджът й се базира на имиджа на Мъск? Какви са спецификите при представянето на Meta? Защо инвеститорите са скептично настроени към инвестиции в Китай? Защо биткой отново ще е интересен за следене? Ще продължи ли търсенето на петрол да бъде диктувано предимно от геополитическият пейзаж и какви са другите фактори, които ще влияят на този сегмент? 

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.