Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Централна Азия пренасочва интересите си от Русия, а сега се възползва и от войната

Любомир Гетов, собственик на Another Point Advisors, "Клуб Investor", 17.09.2022 г.

20:31 | 17 септември 2022
Автор: Даниел Николов

За Москва икономическото и политическо развитие на "задния й двор" в Централна Азия със сигурност няма да остане без последици и всеки един опит за отцепване от влиянието ѝ се следи много внимателно, въпреки вниманието, което се отделя на конфликта в Европа. Страните от Централна Азия "безспорно" търсят алтернативи извън Русия, но заради санкциите срещу Кремъл сега са притегателен център за руски капитали и компании. Това каза Любомир Гетов, собственик на Another Point Advisors, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Те не са спирали с тази еманципация, просто тя в момента стана по-явна. Единият фактор естествено е Афганистан, другият е Русия - два съседа, които в момента са с доста неясно бъдеще. Това кара управляващите елити в страните да търсят и други полюси."

Русия е практически икономически партньор номер едно за всички страни от Централна Азия, като има и много голяма трудова миграция към Русия от тях. В резултат на това реакциите им на войната на Кремъл в Украйна са "много премерени и по-скоро не се говори, все едно тази война не съществува във формата, в която я виждаме в Европа", каза Гетов.

В рамките на първите два месеца и половина в Узбекистан са се преместили около шест хиляди IT специалисти от Русия и Беларус, сподели Гетов информация от членове на IT Парк Узбекистан.

"Държавата помага за това - не е всеки да се оправя сам. Те се обръщат към IT Парк Узбекистан - те им намират работа, квартири, има определени облекчения. Държавата е много отворена за това в момента и привлича интелектуален капитал."

Има няколко български IT компании, които обмислят да разиват дейност там, заради наличието на RnD специалисти, каза Гетов.

"На този сектор доскоро в Узбекистан се гледаше като на малко гастарбайтърска история, но през последната година държавата започна да гледа на този трудов ресурс като на капитал и сериозна възможност за привличане на чужди инвестиции."

Освен IT сферата за български компании има перспективи във фармацията, обущарския сектор, хранителната промишленост. "Там все още изложенията вършат работа - присъствието на място, ходенето на делегации е нещото, коеот работи. Наистина е тъжно, че българския бизнес не гледа в тази посока."

Кризата създаде за Централна Азия възможности от пренасочването на руски капитали, преместването на руски и беларуски компании, предоставянето на банкови услуги на руснаци.

"Отиваш в Ташкент, в рамките на една седмица регистрираш съответните сметки и получаваш карта Visa на узбекска банка и вече можеш да оперираш с нея", като така се заобикалят част от санкциите срещу руски граждани, обясни Гетов.

Има възраждане на турския бизнес в региона, особено в сектора на строителството

"Бизнесът в Узбекистан набъбва буквално в рамките на месеци... Безспорно санкциите са повлияли, особено първите два месеца е било кошмар в областта на логистиката, но определено този регион пренасочва своите приоритети", каза Гетов.

Вносът от региона не е евтин, но има свободен транспортен капацитет през Истанбул. "Като цяло това са суровинни икономики - Узбекистан е голям доставчик на злато, изключително добър производител на селскостопанска продукция."

Заплахата от талибаните е определяща за сътрудничеството във военната сфера на страните от региона със САЩ, каза Гетов и напомни за честите нахлувания на въоръжени групи от Афганистан в Таджикистан.

В коментар за срещата на Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в Самарканд, Гетов каза, че групата тепърва ще засилва своето политическо влияние.

Има притеснения в бизнес средите в България заради световната икономическа и геополитическа ситуация, но "съм доста по-голям оптимист, отколкото това което чувам" по медиите, каза Гетов.

"Българския бизнес не стои на едно място, постоянно се търсят нови възможности, хората търсят начин за решаване на своите проблеми и този момента "държавата да помогне" не е толкова силен - българинът започна да вика неволята."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.