Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БСП ерозира, защото не пречупи отношението си към Русия

Доц. Милен Любенов, политолог, Клуб Investor, 02.07.2022

20:32 | 2 юли 2022
Автор: Николета Рилска

БСП от много години насам прави една кардинална грешка. Вярно е, че техният избирател е по-русофилски настроен, но тук е и ролята на политическото лидерство да пречупва през призмата на ценностната ориентация, която България вече е заела, въпроси като отношението към Русия, към Владимир Путин, към режима в Кремъл. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„БСП ерозира и продължава да ерозира електорално. Част от проблема е, че тя се ориентира към националпопулисткия спектър - ако започнем с темата за Истанбулската конвенция, след това говориха за ляв консерватизъм - а не се насочи към центристикия избирател, към лявоцентристкия избирател, а това е нишата, която може да дава основа на една голяма лява партия“.

Любенов коментира причините за свалянето на правителството у нас. Той отбеляза, че президентът има определена "косвена роля" чрез реториката си, но отрече вероятността да има политическа колаборация между Румен Радев, ГЕРБ и ДПС. 

Политологът добави, че в случай на неуспех да се състави ново правителство в рамките на това Народно събрание, това би било четвърто служебно правителство на президента Радев.

„Изглежда на Радев наистина му е тясна президентската институция, но България не е Франция“.

Според Любенов голяма и стабилна евроатлантическа коалиция вероятно ще е единият вариант след следващите парламентарни избори у нас. "Проблемът е, че ГЕРБ и ДПС, които са партии, защитаващи евроатлантическите позиции на страната, са в изолация заради предишния модел на управление", изтъкна той. 

„Не виждаме никакви действия от страна на ГЕРБ и ДПС да реформират себе си, така че да станат приемливи за останалите партньори... ГЕРБ и ДПС през последните години са много повече евроатлантици на думи, отколкото на дела“.

Като проблем у нас Любенов открои липсата на диалог, включително и сред самите партии.

„Партиите станаха прекалено авторитарни, решенията се взимат в един много тесен кръг, дори еднолично, което не дава възможност на тези партии да поставят важни въпроси, които биха променили техния облик и имидж“.

Според Любенов „Продължаваме промяната“ смята, че е настоящият момент е правилен за избори, което е показно дори чрез темата с изгонването на 70 руски дипломати.

„Вероятно „Продължаваме промяната“ ще следва чисто тактически в хода на кампанията линия на поведение, която ще се базира на две основни теми – едната е мафията и корупцията, втората е свързана с Русия и руското влияние. Вероятно ще се опитат да мобилизират максимално евроатлантическият вот към себе си“.

Във външнополитически план Любенов очаква светът да продължава да е непредсказуем в краткосрочен план - в порядъка на следващите 5 години, защото все още няма изградена нова система на международни отношения, която да има ред и правила, по които да действат основните играчи.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.