Криптоборсите поискаха яснота за ефекта от добива и търговията с дигитални активи

Членове на индустрията твърдят, че въглеродният отпечатък на криптовалутите трябва да бъде изследван по-прозрачно и подробно

17:26 | 1 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите за цифрови активи се противопоставят на твърденията, че техният бизнес използва прекалено много електроенергия на фона на срещата по въпросите на климата в Глазгоу, предава Bloomberg.

Global Digital Finance, чиито членове включват гигантите в индустрията BitMEX, Coinbase Global Inc. и Abu Dhabi Global Market, призова за по-голяма прозрачност на данните по въпросите на устойчивостта. В понеделник групата публикува доклад в опит да определи екологични цели в цялата индустрия на фона на засиления контрол върху приноса на биткойн към глобалното затопляне. В доклада се анализира как най-добре да бъде измерено въздействието на цифровите активи върху околната среда, прави се задълбочен анализ доколко са полезни за обществото и предупреждава политиците да не правят компромиси.

Възходът на ESG инвестирането, при който инвеститорите взимат предвид екологичното, социалното и корпоративното управление на компанията или актива, рискува да понижи търсенето на цифровите активи. По-рано тази година, въпреки че подкрепя криптовалутите, Илон Мъск акцентира върху прекомерната употреба на електроенергия, когато спря да приема биткойни като плащане за колите на Tesla Inc.

Отпорът на индустрията беше очевиден в приноса на базирания в Лондон търговски мозъчен тръст Z/Yen към доклада, озаглавен: Не изхвърляйте дигиталното отроче заради климатичните промени.

Въглеродният отпечатък на биткойн е неудобна реалност за инвеститорите, които се стичаха към дигиталната валута тази година на фона на оживлението, през което цената се увеличи повече от два пъти. Тъй като все по-голям брой инвеститори се ангажират да приведат в съответствие своите портфейли с целта на Парижкото споразумение да поддържаме затоплянето на климата до под 1,5°C, ще стане все по-важно да внесем яснота за ефекта на биткойн върху затоплянето и да предприемем стъпки за смекчаване на този ефект.

Главният директор по политиката на Coinbase Фариар Ширзад предложи ангажимент за доброволно отчитане: „Може би е време нашата индустрия да си партнира с утвърдени лидери в отчитането на въглеродните емисии, за да разработим по специализирана и стандартизирана рамка за оценка и разкриване на въздействието върху климата от добив, търговия и съхранение на криптовалути.” Данните ще бъдат предизвикателство. Докладът на Global Digital Finance твърди, че наративът около добива на дигитални активи и енергийната интензивност, който до голяма степен е отрицателен, изглежда „интелектуално нечестен в своите твърдения и заключения“. Разбира се, крипто индустрията винаги е твърдяла, че измерването на нейното въздействие – финансово или друго – изисква специално внимание към факторите, които не се отнасят за процъфтяващия свят на нетрадиционните финанси. Според Мишел Раухс и Александър Ноймюлер, изследователи от Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж, нито твърденията, че „биткойн е климатична катастрофа“, нито „една от най-устойчивите“ индустрии на планетата ще се окажат верни, ако бъдат проверени доказателствата около тях. Често срещано погрешно схващане за енергийното потребление на биткойн мрежата е да се сравняват традиционните платежни системи и потреблението на електроенергия с обема на транзакциите. Наличието на надеждна оценка на общата консумация на енергия зависи от въглеродния интензитет на енергийния източник, използван за производство на електроенергия, казват изследователите от Кеймбридж. Това ще изисква по-внимателен поглед върху факторите, включително къде се намират съоръженията за добив или мрежите от компютри, използвани за обработка на транзакции, както и сезонността. Междувременно все повече хора искат да пречупят инвестициите в дигитални активи през призмата на социалната справедливост.

„Като иновативна индустрия, ние можем и трябва не просто да компенсираме въглеродните емисии, а да направим повече“, казва Александър Хьоптнер, главен изпълнителен директор на крипто борсата BitMEX. Блокчейн платформата Cardano, от своя страна, възнамерява да засади дървета като част от първото си „предизвикателство за глобално въздействие“. Фондация Cardano обеща да засади 1 милион дървета в Мадагаскар и потенциално в Кения и Югоизточна Азия.