Турция започна операция срещу ИДИЛ в Сирия

Въздушните бомбардировки са подкрепени от спецчасти на земята

11:03 | 24 август 2016
Автор: Иван Николов
Снимка: thecaliforniacourier.com
Снимка: thecaliforniacourier.com

ЪПДЕЙТ 18:00ч.

Сирийските бунтовници, подкрепяни от Турция влязоха в Джараблус, град на границата, под контрола на ИДИЛ, съобщи АФП.

Вашингтон каза на кюрдските милилиции да не минават западно от Ефрат, каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън на пресконференция в Анкара с премиера Бинали Йълдъръм.

„Много ясно казахме”, че силите „трябва да пресекат отново реката”, каза Байдън.

 

Турската армия започна операция срещу позиции на Ислямска държава в района на Алепо, в Сирия в сряда сутринта, на 24 август 2016, съобщи Bloomberg, цитирайки офиса на министър-председателя.

"Това е легитимно право на Турция", каза министърът на вътрешните работи, цитиран от Анадолската агенция.

Операцията с бомбардировки от въздуха е подкрепена от турските спецчасти на земята, съобщи CNN Turk. Военните са опитват да отворят коридор на границата в операция, наречена Щитът на Ефрат, съобщава Хюриет.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Анкара, 24 часа след съвместната операция на турските военни с коалиционните части в областта Джараблус в Сирия. Байдън има среща с турския президент Ердоган и с премиера Йълдъръм след като посети парламента.

Това е първата въздушна операция, провеждана от Турция срещу позиции на ислямисти в Сирия след 24 ноември 2015, когато свали руски самолет на границата.

Операцията започна призори.

Турски F-16 са подкрепени от коалиционни части в бомбардировката на Джараблус, съобщава NTV.

Районът на Джараблус е една от малкото гранични зони в Сирия, които не са контролирани от кюрдските части на Отрядите за народна защита, групировка, свързана с ПКК в Турция, съобщава Bloomberg. Турция неколкократно съобщи, че няма да позволи на Отрядите да напреднат западно от Ефрат.