Лагард: Има риск мерките в борбата с коронавируса да забавят възстановяването

Ситуацията се влошава във Франция и Испания, предупреди гуверньорът на ЕЦБ

14:08 | 6 октомври 2020
Обновен: 14:08 | 6 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Лагард: Има риск мерките в борбата с коронавируса да забавят възстановяването

 

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди правителствата да не прибързват с прекратяването на финансовата подкрепа, защото има риск мерките, свързани с коронавируса, да забавят възстановяването, съобщава Bloomberg. 

„Въпреки че наблюдаваме възстановяване от края на пролетта и началото на лятото, сега се страхувам, че мерките за ограничаване разпространението на вируса, които трябва да бъдат предприети от властите, ще окажат въздействие“, заяви Лагард в интервю, записано миналия четвъртък и пуснато в рамките на онлайн събитие, организирано от The Wall Street Journal.

Лагард отбеляза, че V-образното възстановяване може да се превърне в W-образно, като подчерта, че ситуацията се влошава във Франция и Испания.

Графика

Увеличаването на заразените с коронавирус заплашва страните членки от удължаване на икономическите сътресения, причинени от пандемията. Гейбриъл Маклуф от Управителния съвет на банката, заяви, че ЕЦБ има „много голям принос“ за развитието на икономиката и призова правителствата да засилят своята роля в подпомагане на своята икономика.

„Фискалната политика е основният играч при тези конкретни обстоятелства“, каза Маклуф в интервю за CNBC във вторник.

Лагард подчерта значението на правителствата и централните банки, които си сътрудничат при предоставянето на финансова подкрепа за малките и средни предприятия, най-силно ударените от кризата бизнеси.

„Това, което е критично в момента, е фискалната политика и паричната политика, които работят ръка за ръка и смятам, че нямаше да се радваме на стабилност, ако бяхме изтеглили мерките твърде рано“, каза тя. 

Повечето икономисти прогнозират, че програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ за 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) ще бъде разширена за тази година.  Лагард повтори, че ЕЦБ е готова да използва всички свои инструменти, ако е необходимо. Тя допълни, че служителите в банката са „много внимателни“ с обменния курс, след като скокът в стойността на еврото спрямо долара тази година натежи върху инфлацията, като намали разходите за внос.