Костов: На една стъпка сме от забрана за нови аптеки

За мен това е свръхрегулиране, коментира фармацевтът проектозакона

11:45 | 23 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Николай Костов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Костов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много скъп, безсмислен и опасен напън на държавата да регулира фармацевтичния сектор. Така председателят на асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов определи предложенията за нова уредба на аптеките и аптечната карта в предаването на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес старт".

Поводът бе проектът за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван от здравното министерство, с който се създавна карта на аптеките, въвеждат се задължителни денонощни аптеки и се променят изискванията за т. нар. селски аптеки.

„536 души се занимават с това да разберат къде има и къде няма аптеки. Това е ясно, тъй като аптеките се регистрират в изпълнителната агенция по лекарствата“, допълни той.

По думите му законопроектът е предпоследната стъпка в затварянето на аптечния пазар за нови играчи.

В над 36% от населените места е невъзможно да има аптека, бе категоричен бизнесменът в отговор на забележката, че липсата на достъп до фармацевтични услуги е сериозен проблем, тъй като в тях „не е възможна икономическа дейност.“ Също така изрази съмнение за т.нар. мобилни аптеки, тъй като „контролът би бил невъзможен“.

Тези текстове са лобирани от Българския фармацевтичен съюз, каза Костов. „Те са за регулиран по особен начин пазар, така че да се даде предимство на фармацевтите в бранша,“ сподели той.

Чуйте още