Как Германия задмина Швейцария

Коментар на Корин Гретлър от Bloomberg

12:40 | 26 април 2016
Автор: Ивайло Лаков
Германски луксозен часовник от розово злато изложен във фабриката на компанията в Гласует, Германия; Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg
Германски луксозен часовник от розово злато изложен във фабриката на компанията в Гласует, Германия; Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

 

Източно-германското село Гласует не изглежда много специално: просто няколко улички, които се простират по протежението на тясна долина от един пуст гаров перон, където влаковете потеглят на всеки час по 45-минутния път към Дрезден. Ако се заровим малко по-дълбоко обаче, ще откриете, че градчето с население 7 000 е дом на най-голямото средоточие на часовникари от световна класа извън Швейцария - чиито бизнес се разраства, докато швейцарските производители се окопават.

Гласует е произвел над 32 000 часовника миналата година, на обща стойност от поне 500 милиона евро, според оценки на анализатори. Това не са швейцарски часовници: 10-те производители на часовници в града се целят във високия сегмент, а най-скъпият местен производител, A. Lange & Soehne, си е изградил репутация, която съперничи на тази на Patek Philippe и Audemars Piguet. Някои от часовниците му са над 1,9 милиона евро, а средната цена е около 50 000 евро.

"Клиентите ни невинаги знаят какво точно носят около китката си," казва Вилхелм Шмид, главен изпълнителен директор на A. Lange & Soehne. "Ние сме една много добре пазена тайна, почти като скрито съкровище."

Германската промишленост, въпреки че е много по-малка от швейцарската, зависи по-малко от продажбите в Китай, където бизнесът с часовници понася удари от борбата с корупцията. И тъй като повечето разходи са в евро, производителите успяха да задържат разходите, за разлика от швейцарските им конкуренти, които трябва да се справят със скачащия франк. 

Докато швейцарският Richemont заяви през февруари, че може да съкрати цели 350 работни места в Швейцария, двата най-големи производителя в Гласует търсят да наемат още хора. Германският износ на часовници миналата година скочи с 14 процента, дори след като швейцарският износ спадна с 3,3 процента, показват данни от правителството.

Въпреки разминаващия се успех, пазарът за луксозни часовници е глобален, а германците може скоро да се изправят пред проблемите, които вече удариха швейцарците, предупреждава Рене Вебер, анализатор в Bank Vontobel AG в Цюрих. Сривът в туризма до Европа след ноемврийските терористични атаки в Париж и взривовете в Брюксел миналия месец, вероятно ще изяде част от продажбите според Вебер, а “производителите на часовници в Гласует също ще усетят спада в Азия.”

Гласует дължи много от просперитета си на швейцарците. Ланге изпраща служители в швейцарския град Шафхаузен, дом на друга марка от групата - IWC, за обучение. А някои от производителите в Гласует внасят компоненти, като стрелките за часовниците и циферблатите от швейцарски доставчици. През 2000 г., Richemont купува Lange, а Swatch Group придобива Glashuette Original и Union Glashuette.

Успехът на Гласует е още по-важен, като се има предвид, че индустрията в града е почти загивала повече от веднъж. Lange е първият часовникарски бизнес в града, основан през 1845 г. от Фердинанд Адолф Ланге, жител на Дрезден, който изучавал занаята в Швейцария и Париж. Той обучава младежи от Гласует да правят джобни часовници, а след като натрупват опит, някои от тях се отделят самостоятелно. В началото на новия век, в Глаует съществуват цели 20 компании, които произвеждат часовници, морски хронометри и стоящи часовници.

След Втората световна война, няколкото оставащи часовникарски фирми в градчето били национализирани от източногерманското комунистическо правителство и слети в общ държавен "комбинат", който продължил да произвежда механични часовници, морски хорнометри и, от 80-те г. насам, евтини кварцови часовници. 

С падането на Берлинската стена през 1989 г., комбинатът имал около 2 500 работници. Но фирмата се борила с въвеждането на немската марка след обединението със Западна Германия, а през 1994 г., заетите в часовникарската индустрия в града били само 72 души.

“За разлика от Швейцария, където можело да се работи на спокойствие, ние имахме войни, икономически кризи, бакрути,” казва Ян Гамард, президент на Glashuette Original. “Всичко било отнето от Съветите след Войната. Но хората останали заедно със знанията им.”

За да избегне работата в урановата мина - което си било истинска смъртна присъда по това време - най-големият внук на Ланге, Валтер бяга от Гласует през 1948 г. на запад, където основава компания, която разпространява швейцарски часовници. Марката Lange, обаче е замразена за четири десетилетия. През 1990 г., Валтер Ланге се връща в дома на предците си с Гюнтер Блумлайн, председател на швейцарските производители на часовници IWC и Jaeger-LeCoultre, и заедно - те съживяват името Lange & Soehne.

Скеторът дава работа на почти 2 000 души, а Гласует изглежда на нещо подобно на изложение за скъпи часовници. в единия край на градчето, пететажната сграда на Lange, завършена през миналата година, минава над шосето. От другата страна на ЖП линията, 40 служители на Moritz Grossman работят в бяла бетонна сграда, която пирлича на океански лайнер. По-нататък, бижутерът Wempe прави часовници от висок клас в една преобзаведена обсерватория от 1910 г. Малки магазини за часовници са пръснати по главната улица, а музеят на часовниците доминира централния площад, а гербът на града включва часовникарски циферблат.

Преди век, “Гласует е бил познат като германската часовникарска мека,” каза Кристине Хутер, главен изпълнителен директор на Moritz Grossmann. “Днес, той отново връща тази си слава.”