Автоизложението в Пекин започна с поглед към емисиите

Коментар на Том Макензи от Bloomberg

12:29 | 26 април 2016
Автор: Ивайло Лаков
Ауспух на Mitsubishi Lancer EX на автосалона в Пекин; Photographer: Qilai Shen/Bloomberg
Ауспух на Mitsubishi Lancer EX на автосалона в Пекин; Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Да започнем със скандалите с емисиите. Какво казват хората там в Пекин за това?

През уикенда имаше изобилие от представяния на продукти преди изложението от компании като Infiniti, Ford. Снощи присъствах на представянето на Mercedes-Benz, който Daimler пуснаха. Но над всичко това се откроява, както и ти посочи, скандалът с емисиите. Изпълнителният директор на Daimler, Дитер Зече, разговаря с Bloomberg снощи. той заяви, че индустрията трябва да бъде по-прозрачна по отношение на процеса по сертифициране за горивните изпитания и тестовете за емисиите.

Това става, разбира се, след като Daimler беше помолен от американското правосъдно министерство да прегледа процесите си там. Както знаем, офисите на Peugeot във Франция бяха претърсени от службата за разследване на измами. Имахме и признанието на Mitsubishi, че манипулира своите тестове. И не на последно място, целият скандал с емисиите на VW, откъдето произтече всичко това. Това наистина засенчи изложението до известна степен.

Tук се надяваха да говорят за джипове, за луксозни автомобили, за електромобили и за това наистина се говори, но скандалът с емисиите и нормативните последствия от него до голяма степен са в центъра на вниманието. 
Аз разговарях с изпълнителния директор на Ford, Марк Фийлдс, и го попитах какъв ефект има това засилване на регулацията и засилването на наблюдението от властите върху индустрията. Чуйте какво каза 

Когато разгледаме емисиите, ние спазваме всички приложими изисквания за емисиите. Ние не използваме устройства за манипулиране на резултатите. Подходът ни е да се погрижим да спазим буквата на закона. Тук, в Китай, законодателството, което се предлага сега, вероятно е най-строгото в рамките на следващите 5 години що се отнася до намалението на емисиите в света. Каквото и да е то, ние ще го спазим. 

Това беше Марк Фийлдс, изпълнителен директор на Ford, с когото разговарях през уикенда.

Интересен разговор, разбира се, като обърна внимание на затягащата се нормативна среда тук в Китай - страна, която страда от хронични проблеми със замърсяването, а Марк Фийлдс потвърди, че Ford се придържа към буквата на закона на всяка отделна юрисдикция, където оперира.

Когато става въпрос за тези сертификационни тестове, той е напълно уверен във Ford и в процесите му. 

Автосалонът в Пекин в снимки.
 

[video]