Печалбата на BP със спад от 80%

Анализаторите очакваха загуба

09:44 | 26 април 2016
Обновен: 09:45 | 26 април 2016
 Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Печалбата на един от най-големите петролни производители BP отбеляза спад от 80% през първото тримесечие на 2016 заради спада в цената на петрола, който продължи до средата на февруари. Меката зима пък се отрази негативно на търсенето, което също допринесе за по-ниските цени на суровината.

Печалбата, изгладена от промени в материалните запаси, пада до $532 млн. от $2,6 млрд. година по-рано. Резултатът обаче е доста по-добър от очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха загуба от $244,9 млн.

Въпреки възстановяването в цената на петрола от средата на февруари насам, средната цената на петрола сорт Брент през първото тримесечие на годината падна до най-ниското си ниво от почти 12 години насам. Това попречи на главния изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли да постигне по-добър резултат, въпреки мерките по орязване на разходите, съкращаване на служители и отлагане на проекти, които той предприе.

Към 09:40 ч. на 26 април барел Брент се търгува на ниво от $44,22.

Утре - 27 април - се очакват финансовите резултати и на друг голям петролен производител - Total. Exxon и Chevron ще обявят резултатите си на 29 април, а Shell малко по-късно - на 4 май.