Футболът прави Herbalife непобедим

Кристиано Роналдо и други известни футболисти дърпат компанията напред

14:45 | 22 април 2016
Обновен: 14:46 | 22 април 2016
Ръстът в дистрибуторите на Herbalife. Снимка: Bloomberg Businessweek
Ръстът в дистрибуторите на Herbalife. Снимка: Bloomberg Businessweek

Когато през миналата година маркетинговата компания, фокусирана върху продукти за отслабване Herbalife честваше 35-тата си годишнина в Лос Анджелис, всички бяха изненадани от появата на едно лице – звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. „Здравей, Herbalife. Искам да ви пожелая всичко най-хубаво и поздравления. Мисля, че е невероятно.“ Това каза един от най-известните футболисти на планетата по повод рождения ден на компанията. От 2013 той е платено рекламно лице на компанията. Той е ключов за стратегията на главния изпълнителен директор Майкъл Джонсън, който иска да трансформира компанията в глобална марка за добавки за спортисти, брандирани с името на Роналдо и енергийни напитки. Надеждите на Джонсън са разпознаваемостта на Herbalife да се изравни с тази на световни брандове като Nike.

През последните години усилията на Herbalife са насочени към привличането на известни футболисти, които да рекламират компанията. Освен Кристиано Роналдо сред тях са Дейвид Бекъм и Лионел Меси. Това помогна на компанията да се разрасне извън границите на САЩ – в обсебените от футбола Южна Америка и Европа.

Herbalife има сключени сделки за реклама с 40 спортни отбора и 80 спортисти, като популярността ѝ помага за продажбите на компанията. Всичко това се случва на фона на известния инвеститор активист Бил Акман, който прекара 3 години и похарчи над $50 млн. в опити да убеди инвеститорите, че компанията е незаконна пирамида.

Кампанията на Акман започна с това, че той заложи $1 млрд. срещу акциите на компанията. Неговите усилия обаче срещат отпора на компанията, както и на многобройните ѝ рекламни лица. Откакто кампанията на Акман започна Herbalife е добавила 800 хил. дистрибутора. Към края на 2015 компанията разполага с 4 млн.

В продължение на 5 години името на Herbalife стоеше на гърдите на футболистите на LA Galaxy, като сред тези футболисти беше и Дейвид Бекъм.

Herbalife разширява влиянието си и в други континенти и спортове, като разчита и на индийски крикет играч и малайзийски скуош играч.

Всички тези маркетингови разходи обаче костват на компанията само 1,5% от приходите ѝ от $4,47 млрд. през миналата година. В същото време гиганти като Nike и Procter&Gamble отделят по около 10% за реклама.

Бил Акман се оплаква, че успехът на Herbalife се дължи на това, че потребителите виждат известни лица като Кристиано Роналдо да рекламират компанията.

По време на периода, в който Дейвид Бекъм играеше в LA Galaxy между 2007 и 2012 продажбите на компанията се удвоиха.