Панама няма да има ответна реакция спрямо Франция

Париж поиска данни за френски лица и компании, регистрирали фирми в Панама

10:51 | 9 април 2016
Автор: Иван Николов
Панама. 5 април 2016. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg
Панама. 5 април 2016. Photographer: Susana Gonzalez/Bloomberg

Панама няма намерение да реагира срещу Франция, която реши да я постави отново в „черния списък“ на страните, които не сътрудничат по данъчните въпроси, съобщи панамският президент след разговор по телефона с президента Франсоа Оланд, предаде АФП.

Панама няма да отвърне с „контрамерки“ и предпочита дипломатически път за намиране на решение, каза Хуан Карлос Варела пред журналисти.

„Мярката, въведена от Франция не е добра и не е нужна, но ние най-напред ще използваме дипломацията, диалога и сътрудничеството“, каза Варела.

Панама е в центъра на скандала, в който бяха замесени политици от цял свят за предполагаемо избягване на данъчно облагане след изтичането на Панамските документи миналата седмица.

Френският министър на финансите и държавен секретар по бюджета Мишел Сапен и Кристиян Екерт подписаха в петък заповедта, с която Панама официално влиза в „черния списък“.

По време на телефонния си разговор с панамския президент, френският лидер Франсоа Оланд е „насърчил Панама да отговори на искането за информация от страна на френските данъчни власти“, съобщава Елисейският дворец.

Франция поиска следващата седмица среща на ниво ОИСР за обмисляне на координирани действия на данъчните власти, съобщава френското Президентство.

Панамският министър на финансите следващата седмица пристига в Париж и ще обсъди с френския си колега „пълната прозрачност“ по ситуацията на френските лица в Панама.

Вижте още: Разширяването на Панамския канал.