ЕК с мерки в подкрепа на стоманодобивната индустрия

Институцията предвижда да ускори въвеждането на антидъмпинговите мерки

18:00 | 16 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще ускори въвеждането на антидъмпингови мерки, за да подкрепи стоманодобивната индустрия в Европа, съобщават от пресслужбата на институцията.

Днес Комисията е предложила различни мерки, с помощта на които стоманодобивната индустрия да преодолее предизвикателствата пред пазара заради свръхкапацитета и последствията от кризата, посочват от ЕК, предаде Investor.bg.

Освен антидъмпинговите мерки, институцията ще преговаря с държавите, които са в основата на свръхкапацитета на стомана. През миналата седмица са проведени и срещи с Китай и Япония, като разговорите ще продължат на ниво Г-20. 

Предвижда се и засилването на инвестициите в работната сила в индустрията, както и в технологиите, които да подобрят нейната конкурентоспособност и да я модернизират.

Що се отнася до антидъмпинговите политики, в момента са въведени 37 антидъмпингови и антисубсидийни мерки, отнасящи се до продукти от стомана. От тях 16 са за внос на стомана от Китай.

Комисията ще предложи също система за предварителен надзор в сектора на стоманените продукти. Мерките за предварителен надзор са част от съществуващите инструменти на ЕС за защита и могат да бъдат въведени, когато тенденциите във вноса заплашват да причинят вреда на производителите от съюза.

Стоманодобивната промишленост в Европа е световен лидер в някои сегменти на продуктите от стомана, представлява 1,3 % от БВП на Европейския съюз (ЕС) и през 2015 е осигурила около 328 хил. работни места. Стоманодобивната промишленост е също важен източник на непряка заетост, тъй като тя играе съществена роля за много други промишлени сектори, като например автомобилната промишленост.