Хеликоптерните пари може да са най-добрата и най-лошата опция за ЕЦБ

Мярката не се изключва като вариант за избягването на рецесия

12:06 | 20 ноември 2019
Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги и настоящият президент Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги и настоящият президент Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Хеликоптерните пари биха могли да бъдат както най-добрата опция, така и най-лошата за Европейската централна банка (ЕЦБ), ако забавянето на икономиката на еврозоната се превърне в рецесия, съобщава Bloomberg, като се позовава на доклад на института Peterson.

Когато монетарната и фискалната политика са ограничени, предоставянето на пари на обществото може да изглежда като привлекателна алтернативна мярка в борбата за избягване на рецесия, посочва в доклада бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливър Бланчард.

Подобна драматична стъпка е изпълнена с препятствия. Големите рискове са свързани с подкопаването на независимостта на ЕЦБ.

За подобен ход е нужно одобрението на страните членки на еврозоната. Възможно е да има дебат за това дали плащането да бъде еднакво за всички държави, или да е спрямо големината на икономиките. Решенията относно разпределянето на финансирането ще поставят ЕЦБ в много сложна ситуация.

„До известна степен хеликоптерните пари може да се считат като заместител на липсващия общ фискален капацитет“, обясняват Бланчард и Жан Писани-Фери в техния доклад. „Мярката ще създаде политически, правни и оперативни предизвикателства“, отбелязват те.

Идеята за предоставянето на пари на домакинства се появи отново в началото на тази година заради сигнали, че европейската икономика се насочва към спад. Бившият вицепрезидент на Федералния резерв Стенли Фишер и бившият гуверньор на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд припомниха за нея през лятото, като се аргументираха, че други лостове няма да са достатъчни.

Все още няма официално предложение за хеликоптерни пари в еврозоната. Но според Бланчард една сериозна рецесия и ограничената фискална политика може да принуди ЕЦБ да предприеме резки ходове.

„Ако се случи най-лошият сценарий, страните членки на еврозоната или ще променят фискалните правила, или ще изградят централен фискален капацитет“, се посочва в доклада.