Кризата в Австрия се задълбочава: Какво следва за Себастиан Курц?

Една от малките партии в парламента внася вот на недоверие срещу австрийския канцлер

15:12 | 21 май 2019
Обновен: 15:18 | 21 май 2019
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Австрийският канцлер Себастиан Курц ще се изправи пред вот на недоверие през следващата седмица, което увеличава опасенията за задълбочаване на кризата в Австрия, пише Bloomberg.

Решението на Курц да отстрани вътрешния министър от Партията на свободата Херберт Кикл доведе до оставките на останалата част от членовете на кабинета от страна на националистическата формация.

„Наивно е Курц да смята, че щом е загубил доверието си към Партията на свободата, тя няма да загуби своето доверие към него“, коментира Кикл във вторник. Курц е в безизходица, допълва той.

Канцлерът на Австрия встъпи в длъжност през 2017 г. Тогава той показа на консерваторите в Европа, че могат да постигат целите си, ако си сътрудничат с националистически партии. Но срутването на управляващата коалиция е по-скоро пример за рисковете от съюз с партия, която постоянно се обявява против установения ред.

Курц се споразумя с президента на Австрия Александър Ван дер Белен да бъдат избрани независими експерти на мястото на освободените министри от Партията на свободата до следващите избори, които вероятно ще се проведат през септември.

32-годишният лидер трябва да се справя с хаотична ситуация, след като лидерът на националистите Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка като вицеканцлер в събота. Това се случи след публикуването на видео записи, в които се вижда как Щрахе предлага на руски инвеститор държавни договори в замяна на подкрепа за политическата му формация.

Последните социологически проучвания показват, че партията на Курц увеличава подкрепата си с 4% до 38%.

Вотът на недоверие към австрийския канцлер, който е внесен от една от по-малките партии в парламента, е показателен за рисковата ситуация пред Курц. Партията на свободата и социалдемократите имат достатъчно представители в парламента, за да гласуват отстраняването на Курц преди предсрочните избори. Подобен ход ще доведе до съставянето на служебен кабинет.

Социологическо проучване, което бе направено след скандала с видео записите, показва, че за Партията на свободата биха гласували 18%, което е спад от 5%.