Намаляването на данъците - добрият ход на Макрон

Все още не е ясно дали това ще доведе до подобряването на общественото доверие към френския президент

15:55 | 29 април 2019
Обновен: 16:00 | 29 април 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми да се отличава в страната като политик от нова генерация. Макрон иска да изгради образа на политик, който не изоставя започнатите реформи при първите затруднения. Също така се опитва да ограничи общественото недоволство чрез обръщения, послания и други методи, без да попада в капана на исканията на протестиращите, пише Bloomberg.

За да се справи с икономическите проблеми във Франция, които бяха създадени от протестиращите, той ще трябва да засили реализирането на своите реформи.

Първата реакция на Макрон към демонстрациите на „жълтите жилетки“ беше, че ще бъдат разпределени 10 млн. евро за стимули. Вдигането на минималната работна заплата не помогна на Макрон да увеличи рейтинга си. Поради това впоследствие той изпрати лица от властта да комуникират с хората на улицата. Самият той се посвети на идеята за поддържането на диалог с френските граждани. Хиляди разговори се проведоха в различни точки на Франция през последните 2 месеца, включително и в онлайн пространството.

Миналата седмица френският президент обяви, че ще се премахнат данъци на стойност 5 млрд. евро. Новите мерки включват и участие на гражданите при взимането на икономически решения, децентрализация на обществените услуги и по-ниски критерии за провеждане на референдум. Междувременно Макрон категорично отказва да върне „данък богатство“, който беше елиминиран.

„Големият национален дебат“, който Макрон инициира, е впечатляващ сам по себе си, тъй като подобна практика е необичайна за политици, които не очакват вътрешни избори. Въпреки всичко това е знак, че ситуацията, в която се намира френският президент, е тежка.

Данъците във Франция са едни от най-високите в сравнение с развитите икономики, безработицата е на ниво от 9%, като младежката безработица остава висока. За да се справи с проблеми от такъв ранг, Макрон ще трябва да преструктурира френската икономика. Президентът обмисля да затвори Националното висше училище по администрация, където са се дипломирали някои от най-влиятелните политици и бизнесмени. Но това едва ли ще е достатъчно, за да се децентрализира прекомерно голямата френска администрация.

Макрон обяви, че е инструктирал министър-председателя Едуард Филип да състави план за по-дълбоки реформи. По този начин френският президент може да си спечели време, но трябва ясно да съзнава, че ключовите реформи не може да бъдат отлагани безкрайно.