Brexit удря имотния пазар и бизнес доверието във Великобритания

Жилищата в страната са поскъпнали с 0.4% през февруари, сочат данни на Националната агенция по строителството

16:35 | 28 февруари 2019
Обновен: 03:26 | 4 юни 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Brexit продължава да оказва въздействие върху икономиката на Великобритания. Бизнес доверието намалява, а пазарът на недвижими имоти отслабва, показват последните официални данни, пише Bloomberg.

Растежът на цените на жилища в страната остава слаб през февруари. Жилищата са поскъпнали с 0.4% на годишна база, показват данни на Националната агенция по строителството.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без споразумение за бъдещо сътрудничество с най-големия търговски партньор на Лондон има осезаемо влияние. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей заяви, че първоначално договорената дата за Brexit ще трябва да се отложи. Анализаторите предупреждават, че това засилва риска от Brexit без сделка.

Цените на жилищата са се увеличили по-слабо спрямо предходния месец, се посочва в доклада на британската агенция. Недостигът на жилища, високата заетост и ниските лихви предотвратяват по-голямо забавяне на растежа на цените на недвижими имоти.

„Индикаторите за активността на пазара като броя на сделките за смяна на собствеността на имотите и броя на одобрените кредити за покупка на жилище остават стабилни през последните месеци, но новите проучвания показват някои слабости“, обяснява главният икономист в Националната агенция по строителството Робърт Гарднър.

Фирмата за недвижими имоти Bovis Homes Group, която оперира във Великобритания, отчете рекордна печалба във вторник, докато базираният в Лондон конкурент Telford Homes очаква понижаване на печалбата.

„Изненадващо е, че бизнес доверието остава стабилно въпреки политическата нестабилност и страха от неизвестното“, смята директорът на отдела за стратегия с клиентите в GfK Джо Стейтън.