Шиндзо Абе: Трябва да се възстанови доверието в свободната търговия

На Световния икономически форум в Давос японският премиер се обяви в защита на глобализацията

14:13 | 23 януари 2019
Обновен: 14:13 | 23 януари 2019
Японският премиер Шиндзо Абе на Световния икономически форум в Даовс. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Японският премиер Шиндзо Абе на Световния икономически форум в Даовс. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви пред политическите и бизнес лидери на Световния икономически форум (WEF) в швейцарския курорт Давос, че трябва да се възстанови доверието в световната търговия. Според него е необходимо да се избегне засиленото търговско напрежение от миналата година.

По време на речта си Абе се представи като лоялен защитник на глобализацията, пише Bloomberg. „Япония е отдадена да закриля и поддържа свободната и отворена търговия, която е базирана на международни правила“, коментира японският министър-председател.

Министър-председателят на Япония среща остри критики от САЩ, като администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплашва да въведе мита върху японския внос. Абе се опитва да избегне конфронтация, отваряйки път за двустранни търговски преговори между Токио и Вашингтон, като подкрепя критиките на САЩ срещу стимулите, които Китай предоставя на държавните дружества във втората по големина икономика в света.

Японското правителство сключи търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС), което трябва да влезе в сила до седмица. Японските автомобилни производители, както и тези в ЕС, са заплашени от санкции от САЩ, тъй като Вашингтон обмисля въвеждането на мита върху вноса на превозни средства.

Министър-председателят на Япония се подготвя да приеме лидерите от Г-20 през юни в Осака, като по време на форума ще представи различни политики за опазването на околната среда. Токио се стреми да обедини международната общност в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните, обобщава Абе.