Давос: UBS очаква убедителна разпродажба на долара през второто полугодие

Темос Фиотакис, ръководител валутни и лихвени стратегии в UBS

17:59 | 21 януари 2019
Обновен: 17:59 | 21 януари 2019
Автор: Надя Манова
Давос: UBS очаква убедителна разпродажба на долара през второто полугодие

Темос Фиотакис, ръководител валутни и лихвени стратегии в UBS, коментира китайската икономка, юана, долара и перспективите пред облигациите, акциите и валутите на развиващите се пазари.

Анализаторът прогнозира скорошно достигане на дъно по отношение на китайските икономически данни.

"Без съмнение правителството застрахова икономиката и ще продължава да ѝ оказва подкрепа", каза той и посочи, че стимули на Китай не благоприятстват развиващите се пазари толкова, колкото в миналото, а някои от съседните държави няма да имат особена полза.

Мисля, че китайският юан вероятно ще се търгува в тесни граници. Вероятно има риск от понижение при облекчаване на условията.

Освен това ако доларът е по-силен, отколкото се очаква китайският юан ще е по-слаб поради въвежданите финансови улеснения. 

Според UBS щатският долар вече е достигнал връхната си точка."За да случи силно отслабване на долара към валути като например еврото според нас ще са нужни сигнали, че Европа отново започва да бележи много по-бърз темп на ръст. Вероятно това няма да стане веднага, но някъде през втората на половина на годината", посочи Фиотакис.  ще се появят достатъчно сигнали. 

Когато ръстът се завърне, а ЕЦБ коригира оценките си еврото отново ще започне да поскъпва и ще видим много по-убедителна разпродажба на долара, вероятно през второто полугодие на 2019.

Икономистът допълни, че процеса на облекчения и стимули е важно да се купуват повече китайски акции в сравнение с акции на други развиващи се пазари.

Целия анализ чуйте във видеото: