Керемедчиев: Преговорите в Брюксел може да са безсмислени

Светът е бизнес, 19.02.2016

21:57 | 19 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това е поредният съвет, който показва голямото разделение и нарастващата роля на Висшеградската четворка, както и липсата на възможност да се вземе единно становище, по който и да е въпрос, повдигнат от която и да е държава. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria по повод заседанието на Европейския съвет в Брюксел. 

транното е, че даже и да се съгласят на условията, поставени от премиера Камерън, е много вероятно Великобритания да излезе от ЕС, защото, поне за момента, се очаква на референдума да преобладават скептиците, относно оставането на Обединеното кралство в ЕС".

Керемедчиев цитира статистика, според която едва 29% от британците искат да останат в ЕС, а 60% от европейците искат да запазят страната в съюза. "Виждате какъв дисбаланс има и в един момент преговорите може да се окажат безсмислени".

Излизането на Великобритания би било едно голямо сътресение, повече за ЕС, отколкото за Великобритания, защото Лондон е финансовата столица на Европейския съюз.

По думите на политика Brexit е желан от дребните и средни търговци и предприемачи във Великобритания, защото "смятат, че ако не са част от Европейската система, която налага все повече стандарти, и за производство, и за експорт и те биха били по-конкурентоспособни, ако са извън съюза". Не така стои въпросът, според Керемедчиев, за "големите производители, чиито основни пазари са в Европа и биха загубили от своята конкурентоспособност".

„Излизането на Великобритания, ако това се случи, би било тежък прецедент, но и оставането, но с променени условия, също е тежък прецедент. Защото и други държави ще поискат предоговаряне“.

Събеседникът коментира и отношенията ни с Висшеградската четворка, както и вероятността България да „изпадне в изолация“ след затваряне на границите към Македония.

Чуйте целия коментар: