Tencent Music излиза на борсата в САЩ

IPO-то на музикалното подразделелние на Tencent се случва, когато музикалната онлайн индустрия е във възход

11:10 | 3 октомври 2018
Вицепрезидентът на Tencent Music Анди Нъг. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Вицепрезидентът на Tencent Music Анди Нъг. Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Tencent Music Entertainment Group официално подаде документи до регулаторите за листване в САЩ, с борсов код „TME”. Това може да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в САЩ на китайска компания за тази година, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

IPO-то на музикалното звено на китайския технологичен гигант Tencent Holdings се случва в момент, в който глобалната онлайн музикална индустрия се връща към растежа. Все повече слушатели използват стрийминг през приложения за смартфони, макар че компаниите се борят още с пиратството и се опитват да привличат повече абонати, които да си плащат.

Tencent Music включва подобни на Spotify приложения за стрийминг – QQ Music, Kugou и караоке приложението WeSing. Тя търси оценка от около 25 млрд. долара според Thomson Reurers IFR.

Сумата, които компанията посочва в първоначалните документи, че планира да набере, възлиза на 1 млрд. долара. Тя се използва, за да се калкулират регистрационните такси, но финалният размер на първичното публично предлагане може да бъде различен.

Пазарният лидер Spotify Technology се листна в САЩ през април, а акциите му повишиха стойността си с близо 13 на сто в първия борсов ден.

Сред най-големите акционери на Tencent Music се нарежда компанията майка Tencent, която притежава 58,1% от нея. На второ място е Spotify с дял от 9,1%.

Китайски компании вече са набрали 5,9 млрд. долара от листвания в САЩ през тази година – рекорд за годината, сочат данни на Thomson Reurers.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.