Джеф Безос: Богатството не е мярка за успех

Основателят на Amazon е убеден, че предприемачеството е решението на повечето проблеми по света

18:15 | 25 септември 2018
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уверявам ви, че никога не съм се стремил да бъда най-богатия човек в света. Чувствах се чудесно и като вторият най-богат човек на света. Разбираемо е, че това е нещо интересно за хората. Това любопитство е нормално. Но бих предпочел хората да говорят за изобретателя Джеф Безос или предприемачът Джеф Безос или бащата Джеф Безос. Тези неща са много по-важни за мен, като те са мярка за успех. Това каза Джеф Безососновател на Amazon, в специално интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако погледнете финансовия успех на Амазон и нейните акции, аз притежавам 16% от Амазон, а компанията струва приблизително 1 трлн. долара. Това значи, че в продължение на 20 години сме изградили 840 млрд. долара богатство за други хора, а това е страхотно и така трябва да бъде. Аз вярвам много силно в способността на предприемаческия капитализъм и свободните пазари да решат огромна част от проблемите по света. Не всички, но голяма част от тях".

Основателят на Amazon разказва и за начина, по който е събирал идеи за дарения.

"Този процес беше много полезен за мен. Събрах много идеи от различни места и както и вие казахте получих над 47 000 предложения. Някои от тях бяха в електронната ми поща, други бяха в социалните мрежи. И прочетох десетки хиляди предложения. Моите колеги ги събраха и ги подредиха в кофи. Появиха се няколко теми. Но другото изумително нещо беше разнообразието. Хората искаха да помогнат по много различни начини. Много от тях се интересуват от бездомните, включително и аз. Много от тях се интересуват от образованието. А аз лично се интересувам от ранното образование. Крушата не пада по-далеч от дървото. Поради работата си в семейната ни фондация, майка ми стана експерт по ранно образование. Аз съм обучен по метода Монтесори и започнах да уча на 2 годишна възраст. Моята учителка се оплака на майка ми, че съм бил прекалено вглъбен в една задача и е трябвало да ме премести със столчето ми. Ако попитате хората, които работят с мен, това най-вероятно още е така".

Безос обяснява и защо е решил да придобие Washington Post.

"По това време, през 2013 г., финансовото състояние на Washington Post беше много тежко. Проблемът беше всеобхватен. Интернет заличаваше всички предимства, с които разполагаха традиционните вестници. Казах си дали наистина искам да се захващам с това? Ако ще започвам нещо такова, ще вложа много страст и усилия. И реших, че ще се съглася само ако наистина вярвах, че това е важна институция. Казах си: ако това беше изпаднала в затруднение компания за бързи закуски, отговорът щеше да бъде не. Щом започнах да мисля по този начин осъзнах, че това наистина е важна институция. Това е вестник в столицата на най-значимата страна в света. Играе изключително важна роля в тази демокрацията. Изобщо не се съмнявах това. И веднага, щом бях преминал тази бариера, пред мен имаше още едно препятствие. Исках да бъда напълно честен със себе си, да се погледна в огледалото, да се замисля за компанията и да съм сигурен, че съм оптимист, че това може да проработи. Ако положението беше безнадеждно, може би нямаше да се захвана с вестника. Разгледах бизнеса и бях изключително оптимистично настроен. Това трябваше да е преход от национално към глобално разпространение. Има едно предимство, което интернет предоставя на вестниците и това е безплатното глобално разпространение. 

Свободата на медиите е жизненоважна за развитието на демокрацията, смята основателят на Amazon.

"Но е опасно да демонизираш медиите, опасно е да ги наричаш отрепки и е опасно да казваш, че са врагове на народа. Това, което ни защитава не са само законите в страната. Ние имаме свобода на пресата, това е вписано в Конституцията. Социалните норми също ни защитават. А те работят, защото вярваме на думите, написани там. И всеки път, когато атакувате медиите, вие заличавате малко от тази свобода. Но не искам да бъда драматичен, в тази страна сме много устойчиви и всичко с медиите ще бъде наред".

Целия разговор с Джеф Безос ще бъде излъчен на 26-ти септември от 22:00 часа по Bloomberg TV Bulgaria.