Лейбъристката партия обмисля нов референдум за Brexit

Хиляди взеха участие в демонстрация в подкрепа на идеята за нов референдум в Ливърпул

16:42 | 24 септември 2018
Обновен: 16:42 | 24 септември 2018
Противници на Brexit в Ливърпул. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Противници на Brexit в Ливърпул. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската опозиционна Лейбъристка партия потвърди днес, че ще води голям дебат за Brexit на партийния си конгрес тази седмица, съобщава Investor.bg, позовавайки се на БТА.

Тъй като преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз изпаднаха в задънена улица, много лейбъристи смятат, че тяхната лява партия може и е длъжна да предизвика произвеждането на нов референдум за Brexit с надеждата този път избирателите да гласуват за оставане в блока на 28-те. 

Партийният лидер Джереми Корбин дълго време се противопоставяше на идеята, но той и други ръководни кадри в партията са поставени под натиск да променят мнението си. Докато делегатите се събираха в Ливърпул, едно послание бе отпечатано на стотици тениски и платнени торбички: "Обичай Корбин, мрази Brexit".

Откакто Великобритания гласува през 2016 г. за напускане на ЕС, лейбъристите казаха, че ще уважат резултата, макар и да искат по-тесни взаимоотношения с блока от тези, които опитва да изгради консервативното правителство на премиера Тереза Мей. Сега, когато преговорите са в застой, а Обединеното кралство трябва да напусне ЕС през март, много членове казват, че партията трябва да смени курса.

"Лейбъристите трябва да вземат решение. Времето за колебания свърши", каза Майк Бъкли от инициативата "Лейбъристи за народен вот", която води кампания за нов референдум.

Няколко хиляди поддръжници на инициативата излязоха днес на шествие в Ливърпул, развявайки знамената на ЕС и на Обединеното кралство. Те издигнаха плакати с надпис "Да излезем от Brexita".

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.