Акциите на Ford паднаха заради неизпълнена прогноза

Боб Шанкс, главен финансов директор на Ford коментира резултатите на компанията за Bloomberg.

22:20 | 28 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Ford Ecosport SUV на Ford Motor Co. на рампа на ватсалона във Франкфурт, IAA Frankfurt Motor Show на 15 септември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg
Ford Ecosport SUV на Ford Motor Co. на рампа на ватсалона във Франкфурт, IAA Frankfurt Motor Show на 15 септември 2015. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Боб Шанкс, главен финансов директор на Ford коментира резултатите на компанията за Bloomberg.

 

Нека да попитам първо за грешката в крайното изчисление, защото печалбата ви преди данъци беше много по-добра от прогнозите на повечето анализатори. Наистина ли анализаторите не сметнаха само данъчната ставка правилно?

Нека да поговорим за прогнозите. Ние разбихме прогнозата за оценката за приходите, като я надминахме, а що се отнася до паричните наличности – те също бяха по-високи.

При оперативните резултати преди облагане с данъци уцелихме прогнозираното. Имаше разлика в данъчната ставка от 1%. Ние посочихме първоначално 34% за тримесечието, като постигнахме 33%, а анализаторите посочиха 32% - така че това е нищожна разлика. Но като цяло се представихме по-добре от очакваното, а оперативната печалба преди облагане беше точно като очакваната.

 

Чудя се само, защото в нашето проучване се получиха 46,5 цента, а вие стигнахте до 45 цента от печалба на акция, а акциите спадат днес с 3-4 %. Какво предизвиква загубата на акциите?

Тук има малка игра дали сме надминали или не прогнозите. Всъщност ние отговорихме на очакванията преди облагане, а приходите бяха по-силни и паричните наличности – доста по-големи. Нетните ни доходи бяха 1,9 млрд. долара, което е повишение със 129%. увеличихме дела си на пазара, обемът е нагоре, приходите също са нагоре и смятам, че с времето, след като преминем отвъд въпроса „дали надминаха или не прогнозите“ и хората разберат качеството на представянето, което имаме, стойността ще бъде разпозната от пазара.

Автосалонът в Токио: горивни клетки

Когато анализаторите разгледат тази компания определено разбират, че рентабилността е силна, средните цени на транзакциите са големи, обемите са големи, а маржовете на печалбата, очевидно са модел за индустрията. Адам Джонас – уважаван анализатор в Morgan Stanley каза, че това е моментът да излезете, защото не вярва този вид рентабилност и тези обеми да са устойчиви. Какво мислите за това?

Все още имаме доста пространство пред нас що се отнася до американския пазар. Няма никакви признаци от нито един от водещите индикатори, които ние следим, че ще видим някакъв вид забавяне в икономическото възстановяване в САЩ. Все още има много път да се измине на пазара на жилища, което би подкрепило по-сериозните продажби на нашите пикапи.

Имаме възможности да подобрим бизнеса си и извън Северна Америка. Така че аз мисля да се включа в пазара, а и аз лично го правя. Работя много здраво, за да се погрижа стойността да продължи да се създава и цената на акциите да се покачва.

 

Боб, вчера подготвих една графика, а много хора реагираха силно на нея. Средната възраст на автомобилите на пътя е почти 11,5 години. Кредитите сега се отпускат лесно. Можеш да вземеш кредит много евтино. Както споменахте, възстановяването в пазара на имоти е силно. Смятате ли, че може да се достигнат 20 мил. бройки? Това близо ли е до целта ви за САЩ?

Не, за тази година прогнозираме около 17,7 мил. автомобила, което би означавало повишение с около 5%, включително среден и тежък клас автомобили. Но има и външни оценки от 3-4 уважавани фирми, които мислят, че ще се постигнат между 17 и 18 мил., а няколко прогнозират и повече в следващите няколко години до 2020 г., което допълнително подкрепя очакванията ни, че все още има много повече път до възстановяването в САЩ.

 

Тогава нека сменим предавката и да погледнем към Европа. Струва ми се, че след като започнах да отразявам тази индустрия, вие все имате неприятности там и стремежа е да излезете на нула, и да потърсите печалба. Сега казвате, че това все още предстои. Кога ще го видим? И колко печеливши ще бъдете там? Защото индустрията изглежда се възстановява доста добре в Европа.

Да, индустрията наистина се възстановява много добре. Като цяло в Европа индустрията се повиши рязко. А Европа 20, която наблюдаваме по-конкретно, беше още по-силна. Постигнахме намаляване на загубата ни с около 60%, постигнахме и растеж, както в обема, така и в приходите, след като потребителите реагираха на продуктите ни. Сега се чувстваме много добре на пътя, по който сме поели. Смятаме, че ще постигнем рентабилност и по-рано днес заявихме, че ще говорим за това в началото на 2016 г.

 

Но смятате ли, че през 2016 г., поне за цялата година, можем да очакваме печалба от Европа?

Ще ви уведомя след няколко месеца.

 

А какво ще ни кажете за положението в Азия? Резултатите ви там бяха разочароващи в сравнение с някои оценки. Получавате по-малко пари от китайския си джойнт-венчър. Това ли е единственият проблем? Какво става в Азия, което води до проблеми?

Ние се представихме по-добре от очакванията в Северна Америка, а разочарованието беше Тихоокеанска Азия, както казахте. Това се дължи на два много специфични фактора за тримесечието.

Единият е, че дадохме да се разбере през второто тримесечие, че ние ще трябва да намалим наличностите на нашите дилъри. Опитахме да се адаптираме към забавянето в цялата индустрия и се справихме относително добре, но трябваше да свършим още неща и определено и казахме, че ще го направим през третото тримесечие, което и направихме, но това се отрази на печалбите с около 130 мил. долара.

Имахме също ограничени доставки през тримесечието, което също намали печалбите с около 60 мил. долара. Но тези две неща вече са зад нас и ние вече очакваме рекордна печалба през четвъртото тримесечие, която ще се дължи на Китай.

 

Значи прогнозата ви за Китай не е толкова песимистична, както беше тази на пазара през август и септември. Вие все още очаквате силен растеж там. Бихте ли се ангажирали с цифра?

За тази година прогнозираме пазар от 24 милиона бройки, който е близо до максималната оценка от предното тримесечие. Причината за това е, че правителството предприе голям брой стимули, които смятаме, че ще окажат съдействие на индустрията, включително значително намаляване на данъка при закупуване, от което ще се възползва около 70 от нашия асортимент.

Ние сме много положително настроени за ефекта, който то ще има върху нас като компания, но смятаме и че това ще даде рамо на индустрията през четвъртото тримесечие.