Очаква се плавно покачване на лихвите по ипотечните кредити

Христо Христов, икономически блогър, В развитие, 30.07.2018

19:03 | 30 юли 2018
Обновен: 19:03 | 30 юли 2018
Христо Христов, икономически блогър, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Христов, икономически блогър, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лихвите на ипотечните кредити в България достигнаха рекордно ниски нива и основното очакване е за промяна на нивата им нагоре. То вероятно ще бъде плавно и процесът ще се случва постепенно. Това мнение изрази Христо Христов, икономически блогър, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Темповете на покачване на лихвените проценти ще са доста бавни и увеличението няма да бъде в пъти. Ръстът най-вероятно ще е между 1 и 1,5%, но като цяло нивата им ще се запазят ниски. По-високите лихви и резки увеличения обикновено отразяват нарастващ риск в икономиката, а такъв към момента няма“.

Според Христов след покачването на лихвите ще се запази благоприятна средата за потребителите и няма да доведе до невъзможност за изплащане на вече сключените договори.

„Банките към момента са предпазливи и са си извадили поуките от това, което се случи по време на финансовата криза от преди близо 10 г. Те са наясно как се разви пазара тогава и динамиките, които имаше в лихвените нива. Прекалено високо покачване на лихвите не е от полза и за самите тях“.

Според експерта не се очакват сериозни изменения в цените на жилищните имоти. Той определи софийския пазар като далеч „по-чувствителен“ в сравнение с останалите в България.

„Пазарът на имоти в повечето градове няма да реагира значително на увеличенията на лихвите. Пазарът в София обаче ги отчита. Това говори, че той вече е достигнал до най-високите граници, които могат да се очакват в конкретната икономическа ситуация. В последните години имаше доста по-рязко поскъпване на цените в столицата, докато ръстът на цените на имоти в по-малките градове остана слаб. За тези градове има един аванс, който трябва да наваксат. Друга причина е по-доброто икономическо равнище на София, отколкото на останалите градове в страната“.

Гостът посочи и фактът, че „лошите“ кредити в България бележат спад, като изрази очаквания скоро да достигнат средните за Европейския съюз нива.

„Самите потребители търсят стабилност - сигурност в своите доходи и в своите работни места“

Вижте видео материал с целия разговор.