Инвеститорите не са много склонни да инвестират във Великобритания

Д-р Карла Кролаге, Център за икономически науки – Мюнхен, В развитие, 09.07.2018

19:19 | 9 юли 2018
д-р Карла Кролаге, Център за икономически науки – Мюнхен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Карла Кролаге, Център за икономически науки – Мюнхен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новините за оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис определено дойдоха изневиделица за всички. За сега е абсолютно неизвестно, как ще се отрази това върху Брекзит, след като той е много неясен. Дали Великобритания ще излезе с ясна концепция и какво ще прави с Брекзит, след като все още няма напредък и има много голяма несигурност покрай него. Все още няма реакции от бизнеса, а инвеститорите подхождат с голяма несигурност покрай него. Това каза д-р Карла Кролаге, Център за икономически науки – Мюнхен, от студиото на Bloomberg в Мюнхен за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Когато става въпрос за Брекзит, несигурността определено играе роля. Бизнесите искат да инвестират в различни страни, но вземайки предвид Брекзит, в момента изчакват. Има доста търговски споразумения, които в момента се прекратяват, което наистина добавя към несигурността. Според мен Брекзит и всички конфликти около търговията по някакъв начин ще въздействат на икономиката на Великобритания“.

Д-р Кролаге коментира още, че Световната търговска организация определено играе много важна роля, защото не само позволява понижаването на митата и понижаването на несигурността, но не позволява да се повишават митата на определено ниво. Тя сподели мнение, че трябва да има различни форми, които да се направят, но в момента климата е доста труден.

Специалистът сподели още, че Германия не е най-големият износител на автомобили за САЩ и много от плановете на автомобилните производители не са свързани само със САЩ.

„Имат големи планове за Мексико и ако реформите се случат и не се сложат допълнителни мита, производителите на автомобили могат да ги продават на място. От друга страна, много от автомобилите експортирани в Китай всъщност се произвеждат в САЩ. Така че САЩ ще бъдат ударени два пъти – веднъж заради тарифите, които самите те ще наложат и веднъж, заради експорта на САЩ към Китай. За автомобилните производители тарифите определено ще бъдат удар, както и за хората, които искат да купят автомобили“.

Повече вижте във видео материала.