Британски фирми ще трябва да обясняват разликите в заплатите на шефове и служители

Новите правила са насочени към компаниите с над 250 служители

14:25 | 10 юни 2018
Обновен: 14:25 | 10 юни 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

На най-големите публични компании във Великобритания може скоро да се наложи да публикуват разликата в заплащането между техните изпълнителни директори и средностатистическия служител, пише BBC.

Британският министър на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк каза, че директорите на всички компании с над 250 служители ще са задължени да разкрият и обяснят различията в заплатите.

Активистите за справедливо заплащане, бизнесът и инвеститорските групи приветстват плана.

В последните години акционерите възроптаха против заплатите на изпълнителните директори и гласуваха против прекомерно високите им нива. Най-много се откроиха сумите, които е получавал бившият директор на рекламната империя „WPP” Мартин Сорел.

Но възнагражденията, особено на изпълнителните директори, често са свързани с цените на акциите.

Според новите правила, освен оповестяване на заплатите, компаниите от списъка ще трябва да покажат какъв ефект има увеличението в цената на акциите върху заплатата на директорите, за да информират акционерите, когато те гласуват дългосрочни планове за стимул.

Плановете, които ще бъдат представени пред парламента в понеделник, са необходими заради съществуващите притеснения, че някои изпълнителни директори получават заплати, които не съответстват на представянето на компанията.

„Повечето от по-големите британски компании имат добри практики, но ние разбираме гнева на служителите и акционерите, когато заплащането на директорите не съответства на представянето на компанията“, каза Грег Кларк.

С този ход правителството се надява да положи началото на по-информиран дебат за това какво е честно, пропорционално заплащане на работниците от всички нива в бизнеса.