И Чехия прегърна темата за Западните Балкани

Вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Камарата на депутатите на Чешката република Ян Хамачек обсъдиха проблемите и перспективите пред ЕС

18:06 | 18 май 2018
Обновен: 18:48 | 18 май 2018
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

„Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е една от темите на външната политика на Чешката република. Радваме се, че България успя да я върне в дневния ред на Европа.“ Това заяви заместник-председателят на Камарата на депутатите на Чешката република Ян Хамачек на среща в Прага с вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите на Хамачек темата за разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани в последните години е била изоставена от европейските лидери. „За Чехия тази тема е трайна“, отбеляза той.
Във фокуса на разговорите между Илияна Йотова и Ян Хамачек бяха проблемите и перспективите пред ЕС. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността и миграционната криза.
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че Дъблинският регламент трябва да бъде ревизиран, за да може да се спазва основният принцип на съюза – солидарността.

„В Чехия са доста резервирани по отношение на квотното разпределение на бежанците и мигрантите. Очевидно това е неработеща политика и трябва да бъде променена“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова увери, че разрешаването на миграционната криза ще бъде водеща тема през оставащото време от българското председателство на Съвета на ЕС.

Пред журналисти вицепрезидентът коментира срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Илияна Йотова определи като безспорен успех провеждането й в българската столица. „Очаквах по-голяма конкретика и по-амбициозен заключителен документ. Заговори се за партньорство със страните от Западните Балкани, а това е крачка назад, отстъпление от стратегията, която ЕС прие преди няколко месеца. В декларацията от София разширяването бе заменено с партньорство“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи като пропуск, че никъде в заключителния документ средствата за посочените проекти на Западните Балкани не са обвързани със следващия бюджет на ЕС.

„За съжаление, темата на срещата беше потопена от задочния разговор между ръководителите на европейските институции с американския президент Доналд Тръмп“, отбеляза вицепрезидентът.

„Иранското ядрено споразумение и митата затъмниха балканските проблеми“, допълни тя.

„В цяла Европа се коментира взетото решение за компенсация на фирмите, които могат да търпят санкции от американска страна заради търговия и бизнес отношения с Иран“, подчерта вицепрезидентът.

Вицепрезидентът е в Чешката република по повод официалното честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в селището Микулчице, което ще открие утре. На него ще присъстват представители на официалните чешки и български власти, както и българи от цяла Централна Европа.