Ердоган обяви предсрочни избори през лятото

Принципно избори за парламент и президент трябваше да се състоят през ноември 2019 г.

16:22 | 18 април 2018
Обновен: 16:33 | 18 април 2018
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

По волята на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция през лятото ще има предсрочни президентски и парламентарни избори. Датата е 24 юни 2018 г., поясни Ердоган в Анкара, цитиран от Ройтерс. Принципно избори за парламент и президент трябваше да се състоят през ноември 2019 г.

Новите избори имат за цел да завършат постепенното въвеждане на президентска система, за която мнозинство от турците гласуваха с референдум през април 2017 г.

От дълго време се предполага, че Партията на справедливостта и развитието иска да измести напред изборите, за да гарантира преизбирането си преди икономическата ситуация да се влоши. Въпреки че турската икономика регистрира ръст от 7,4% през 2017 г., лирата в продължение на месеци спада. Само през март тя загуби около 8% от стойността си спрямо еврото и долара. 

Важен съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика вълнение в Турция във вторник с призива си за предсрочни избори. Лидерът на ултрадясната партия на Националното демократично движение Девлет Бахлечи заяви във вторник, че президентските и парламентарните избори, планирани за ноември 2019 г., трябва да бъдат проведени до август. Правителството обяви, че ще разгледа предложението.

През миналата година в Турция се проведе референдум за по-голяма власт на президента на страната. Пълната трансформация ще се осъществи след следващите президентски и парламентарни избори. Партията на Бахчели подкрепи провеждането на това допитване и Реджеп Тайип Ердоган.

Месеци по-късно след разговори между партията на Бахчели и управляващата Партия на справедливостта и развитието решиха да създадат "Коалиция за републиката". Това беше окачествено като важна стъпка преди предстоящите президентски избори в Турция.