Франция е залята от верижни стачки

Репортаж на Каролин Конан, Bloomberg

13:40 | 3 април 2018
Автор: Иван Николов
Скоростен влак TGV на SNCF. 9/9/2015. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg
Скоростен влак TGV на SNCF. 9/9/2015. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg

Служителите на държавната компания SNCF във Франция започнаха от 3 април верижни стачки - първи тест за правителството на Еманюел Макрон за реформата на пазара на труда.

Часове след началото на първия протест министърът на транспорта Елизабет Борн обеща преговори със синдикатите, а министърът на финансите Брюно Льо Мер каза, че железниците няма да се приватизират, съобщи AFP. Правителството обаче няма да помага на задлъжнялата държавна компания, дължаща 45 млрд евро, ако не намали загубите.

„Ако се ангажираме с реформата в SNCF, това е защото вярваме в бъдещето на публичната услуга в железниците”, каза Льо Мер.

Служителите в железниците във Франция имат сигурността на работното си място до живот и редица социални придобивки. Повече от половината французи подкрепят плановете за реформа на трудовия пазар. Париж и Франция обаче преживяват „черен вторник”, каза от Париж Каролин Конан от Bloomberg на 3 април сутринта.

Чуйте във видеото.

За 10 години служителите на държавните железници SNCF са правили над 200 стачки. Заради протестите са изгубени са близо 2,4 млн работни дни.

Синдикатите в SNCF планират да стачкуват по два дни всяка седмица до юни.

Първият ден на протест съвпадна с Великденската ваканция.

Пътуващите бяха предупредени предварително и много гари бяха празни във вторник сутринта.

 

 

Студенти от Бордо подкрепиха железничарите.

 

Air France, в която синдикатите настояват за увеличение на заплатите след няколко години на замразени доходи, обяви, че очаква да изпълни 70% от планираните дълги полети, 76% от средните и 85% от късите полети. Стачката в авиокомпанията се провежда също на 3 април.