ЕК ще проверява за нарушения, ако държавата се намеси в сделката за ЧЕЗ

Надяваме се, че всички принципи по сделката ще бъдат спазени, заяви еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович по време на визитата си у нас

14:40 | 15 март 2018
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

В Европейската комисия (ЕК) вярваме, че всички принципи по сделката за ЧЕЗ България ще бъдат спазени а регулаторните органи ще извършат необходимите анализи.

Това коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович пред журналисти след участието си в дискусията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика", предава репортер на Investor.bg.

Събитието е част от програмата за председателството на Съвета на ЕС и е организирано от Института за енергиен мениджмънт.

Според комисиря сделката между CEZ Group и "Инерком България" е сделка между частни компании, а ако държавата влезе в нея, ЕК ще анализира дали има нарушение на Третия енергиен пакет. Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценят как да действат по казуса едва след като бъде финализирано споразумението между компаниите.

По време на изложението си в рамикте на форума Шефчович посочи, България има голям потенциал за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), намаляване на емисиите въглероден диоксид и енергийна ефективност. Той допълни, че е впечатлен от бързото намаление на емисиите CO2 от страна на България при положение, че в същото време брутния вътрешен продукт на страната се увеличава с 15%. Страната ни е изпълнила целите си до 2020 година и дори успява да продава от б2зплатните квоти за емисиите.

По отношение на ВЕИ комисарят обясни, че страната ни може да удвои вятърните мощности и да увеличи соларните панели. Големият въпрос са разходите, но пък те постепенно започват да намаляват.

Преди да участва във форума Шефчович е имал среща и с премиера Бойко Борисов, с когото са обсъдили големите енергийни поректи. Част от тях е и газовият хъб "Балкан". Той е много важен, ако България иска да се превърне от транзитна в търгуваща с газ държава. Страната ни е избрана за този проект благодарение на географското си положение и добрата свързаност със съседните държави.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в дискусията, уточни, че днес (15 март) ще бъди подписан договора с изпълнителя на предпроектното проучване за хъба. Срокът за изпълнение на поръчката е до 45 работни дни.

Шефчович коментира още и бъдещто на въглищната индустрия в ЕС. В общността има 40 региона, в които мините играят важна роля, каза комисарят. Той беше категоричен, че търсенето на въглища намалява и в бъдеще ще се тъпсят нови енергийни източници. Затова и ЕС има програми за преход в засегнатите региони и вече има много успешни примери.

За европейски средства за този преход са кандидатствали страни като Гърция, Полша и Румъния. "Надявам се и България да се включи", допълни още той.

По отношение на участието на обществото и гражданските организации при взимането на решения за енергийната политика, Шефчович каза, че хората трябва да бъдат насърчени да участват в процеса, защото решенията взети днес, ще важят в следващите десетилетия.

Комисарят се надява да не се сбъдне шегата, че "всичко, което се случва в Брюксел, си остава в Брюксел" и допълни, че когато гражданите не участват в даден процес, винаги има празнота.

С диалог постигаме правилните решения, коментира от своя страна Теменужка Петкова. Тя посочи, че пред Бълтария предстои много работа и триттранни диалози по амбициозния проект на ЕК "Чиста енергия за всички европейци".