Световната банка понижи прогнозата си за ръста на развиващите се страни от Източна Азия

Забавянето в Китай се отразява негативно на представянето на целия регион

10:22 | 5 октомври 2015
Джим Йон Ким, президент на Световната банка
Джим Йон Ким, президент на Световната банка

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на развиващите се страни от Източна Азия през 2015 г. от 6,7% на 6,5%, съобщава Bloomberg. Прогнозата за ръста на Китай също е понижена – от 7,1% до 6,9%. Според прогнозите на Световната банка през 2016 г. и 2017 г. екпсанзията на китайската икономика ще се забави още повече и ще достигне 6,5% и 6,7%.

Рисковете за ИА

По-бавният от очаквания ръст в Китай ще постави под натиск страните износителки на суровини. Негативни влияния ще бъдат почувствани и в секторите на търговията, преките чуждестранни инвестиции и туризма, казва Световната банка.

Влошаващата се икономическа перспектива пред Източна Азия идва в момент, когато възможностите за разхлабване на паричната политика са ограничени от нуждата за запазване на финансовата стабилност. Разхлабване на паричната политика може дори да има негативен ефект върху икономиките на страните от ИА, ако доведе до изтичане на капитали от тях. Вероятността за подобен вариант ще нарасне щом лихвите в САЩ бъдат увеличени и лихвените диференциални намалеят.

Възможностите за допълнителни фискални мерки също са ограничени, казва СБ.