Стартира третият лъч на софийското метро

Седем станции ще бъдат изградени за три години и половина

15:59 | 19 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Три години и половина ще продължи строителството на третия лъч на метрото в София. Работа по изграждането на новите седем станции започва на 20.01.2016, а движението в столицата ще бъде реорганизирано. Това каза инж. Стоян Братоев, изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД, предава dnes.bg.

По думите на Братоев първият етап от третия метродиаметър е доста сложен, защото първите седем километра преминават под двете действащи линии на метрото, под реки и подпочвени води.

Най-сложна ще бъде обстановката за пътуващите около Малък градски театър "Зад Канала", НДК, паметника на "Патриарх Евтимий", както и в Красно село.

Въпреки това след три години и половина с пускането на първи и втори етап от третия метродиаметър 500 000 души ще се възползват от него.

Първият етап е от 8 метростанции, седем от които са одобрени, осмата е на търг, и е дълъг 8 км. Той е от Малък градски театър "Зад Канала" до Красно село. Вторият е с 4 метростанции и е с трасе 4 км. От него ще се възползват около 130 000 души от "Овча купел".

"През следващите три години метрото ще свързва "Горна баня", "Овча купел" с централна градска част и с "Хаджи Димитър". Ще има и кръстовище на две нива на Красно село", обясни Фандъкова.

Според нея проектът за метрото е може би най-важната част от зелените политики.

Затруднено ще бъде движението в столицата по бул. "Евлоги Георгиев" пред театъра, по "Граф Игнатиев" при Нотариата, по бул. "Витоша" около НДК. На тези ключови места ще има стесняване на пътните платна, защото ще се изградят строителни площадки. Ще има и изместване на спирките на градския транспорт, но с около стотина метра, което според градската управа е несъществено разстояние.