Китайските ски курорти усещат икономическото забавяне

Коментар на Стивън Енгъл за икономическото забавянето на китайските курорти

12:36 | 19 януари 2016
Автор: Ивайло Лаков
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наречете го задължително преживяване за любителите на силни усещания извън писта - спускане от върха на свещен вулкан между Китай и Северна Корея при температура от -30 градуса.

Рядко можеш да кажеш, че си карал ски на границата между Китай и Северна Корея, но точно това правим в момента в Chángbáishān. Мисля, че е добре, че все още усещам болка в пръстите на краката си, но те наистина са на границата.

Powder Paradise е първият ратрак курорт в Китай, което значи, че там няма лифтове. Качването към върховете става или в удобната и топла кабина на ратрака или както ние направихме – изправени срещу вятъра на задната седалка на шумната снежна шейна. Възможностите за извънпистово каране се простират на площ от близо 1 милион квадратни метра или 250 акра площ, в един от най-големите природни резервати в Китай. Най-високата писта започва от 2600 метра и обикаля по калдерата на вулкана.

Карането с ратрак не е ново само за Китай, но и за собствениците. Търгуваната на борсата в Шенжен компания Junhong се занимава предимно със строителство на жилищни сгради, но разширява бизнеса си, за да удовлетвори нуждите за отдих на увеличаващата се средна класа.

Мисля, че намерихме пътя.

Тя върви по стъпките на по-големи разработчици като Dalian Wanda в туризма. Те построиха този ориентиран повече към масите курорт в близост до Chángbáishān, но там има много малко заведения за след ски и много странни правила. Като например затваряне на пистите преди гондолата и седалковите лифтове и ние заседнахме на върха.

Жу Шийонг: Има огромни възможности. Бизнесът с недвижими имоти трябва да възприеме по-устойчив модел ориентиран към услугите, за да увеличи печалбите и приходите.

Израел Майнард: Те искат да предложат изживяване от по-високо равнище на развиващите се пазари заради повишаващия се интерес към сноуборда и зимните спортове като цяло.

Джъстин Даунс: Повече от 300 милиона души се очаква да започнат да се занимават с някакъв зимен спорт. Китайската ски индустрия се развива с невероятни темпове, много по-бързо от навсякъде другаде.

Така че има известни трудности.

Както има трудности и в ребалансирането на Китайската икономика, която може да премине от висок летеж до твърдо приземяване за секунда. Икономическото забавяне със сигурност кара всички да превъртят.