Димитров: Търсим още 12 млн. евро за старт-ъпи

Дилян Димитров за бизнес - ангелите и предприемачеството в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, 31.12.2015.

23:05 | 31 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Дилян Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дилян Димитров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме да съберем 10-12 млн. евро, за инвестиции в стартиращи компании през следващите няколко години. След края на тригодишния инвестиционен период в България са подкрепени 120 компании, от които 75% още са активни. Това каза Дилян Димитров, основател на фонда за стартиращи компании ELEVEN в предаването „Светът е бизнес“.

„2015 бе най-силната от тези три години, през които ние и LAUNCHub инвестираме в стартиращи компании в България“.

По думите на предприемача, техническият критерий, по който се мери успешността на един старт-ъп, е колко средства е успял да привлече от трети компании, освен ELEVEN и LAUNCHub. Той заяви, че тази година е била изключително добра, защото, освен инвестициите на ELEVEN, които за 2015 са 5 млн. евро, старт-ъп компаниите, които работят в екосистемата са привлекли още толкова средства - 5 млн. евро.

„Това е кулминация, но също и част от развитието. Част от един процес, който започна преди три години и постепенно набра скорост“. Според Димитров „инвеститорите гледат на България, като на интересно място, на което могат да инвестират в стартиращи компании“.

„Българската е една от най-динамичните системи в региона. Пътуваме много и познаваме всички екосистеми в бивша Югославия, Румъния, Турция. В България е най-добре балансираната старт-ъп екосистема. Имаме почти всички участници, които са необходими – инвеститори, предприемачи, ментори, а и средата, в която да се развиват добре“.

Инвеститори в екосистемата, обясни Димитров, са, освен фондовете ELEVEN и LAUNCHub, и „доста ангели“: „В нашия фонд имаме около 40 компании, които са рейзнали пари от физически лица в България или региона. Ангелите инвестират основно в екипи, които са в тяхната география – сръбските ангели инвестират в сръбски компании, хърватските - в хърватски. Има поне 20 български ангели, които са само в нашата компания“.

„Тези компании инвестират при същите условия, както и ние“, каза предприемачът. „Те влагат сравнително малки суми – между 20 и 100 хил. евро, като оценките на компаниите са от порядъка на 1 млн. до 3 млн. евро. Така че, те получават един сравнително малък дял в един сравнително млад бизнес“.

„Когато бизнесът е толкова млад, се оценява преди всичко потенциала му. Инвестираш с ясното съзнание, че от десет компании девет няма да бъдат успешни, но една ще бъде толкова добра, че ще успее да покрие и надскочи инвестициите ти в другите девет. За това ангелите, с които работим инвестират на портфейлен принцип. Повечето имат влагат в четири-пет компании от нашия портфейл”.

Успехът на една компания „ултимативно се мери с това колко пари си успял да върнеш на своите инвеститори. Но при нас най-старата компания е на около три години. Още е рано да се говори за ликвидация, продажба на дялове на определени компании и генериране на доходност за инвеститорите“, каза още Димитров. „Но можем да се похвалим с изключително здрав портфейл. Имаме около 120 компании, от тях над 75% все още са активни. Сред тях има фирми, които разработват мобилни приложения, приложения, адресирани към малки и средни бизнеси, както и, например, компания, произвеждаща дронове за безпилотно пренасяне на товар до 350 кг.“

Димитров подчерта, че една от най-ценните възможности, която ELEVEN предоставя на компаниите, които подкрепя, е, че им дава достъп до широка мрежа от ментори.

„Нашите ментори са успешни предприемачи в различни сфери от България и чужбина. Те са част са от Google, Microsoft или други гиганти в технологичната сфера. Ние свързваме нашите предприемачи с тези ментори, и когато има химия, те започват да работят заедно“.

В момента ELEVEN работи по осигуряването на финансиране за следващите три години, обясни Димитров, като целта им е да се инвестират още 10-12 млн. евро в стартиращи компании.

„Опитваме се да затворим процеса до края на първото тримесечие. Най-вероятно ще започнем да разглеждаме кандидатурите на нови компании за финансиране още през февруари – март“.