Янев: 1.3 млрд. евро чужди инвестиции само до октомври

Толкова бяха за цялата 2014, коментира изпълнителният директор на БАИ

10:07 | 21 декември 2015
Автор: Александра Попова
Стамен Янев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стамен Янев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в България растат, като само за първите десет месеца на годината са 1.3 млрд. евро, колкото бяха за цялата предходна 2014. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Той говори за инвестиционната среда в България и изминалата икономическа 2015. С оглед на тези данни можем да заключим, че ръстът тази година ще бъде 35%, добави той.

На забележка не е ли целият този ръст на разрастващи се фирми, които вече са се установили на българския пазар експертът посочи, че това донякъде е така, но и че не е непременно лошо нещо:

„Това показва доверие с бизнес-средата и инвестициите“ заяви Янев. Той опроверга твърдението, отбелязвайки, че тази година германска фамилна фирма за производство на машини от Бавария направи своето първо разширение в Източна Европа именно в България.

България може да предостави условия на китайските инвеститори за лесен достъп до европейския пазар, бъдейки мост между Запада и Изтока, каза Янев, запитан за привлекателността на страната ни за бизнесмени от Поднебесната империя, имайки предвид, че сме малка страна и ни липсва мащаб.