Партията на Льо Пен поиска абсолютно мнозинство от френските гласоподаватели

Перспективата десницата да състави следващото правителство с Жордан Бардела като министър-председател, предизвика шокови вълни в политическия живот на страната и разтревожи инвеститорите

19:30 | 18 юни 2024
Автор: Уилиам Хоробин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерът на Националния сбор Жордан Бардела призова поддръжниците си да осигурят на партията му и нейните съюзници убедителна победа на предсрочните избори във Франция, за да може той да управлява, поставяйки висока летва за крайната десница да поеме управлението на политиката.

Макар че според социологическите проучвания партията на Марин льо Пен е в най-добра позиция да се превърне в най-голямата група в Парламента след двата тура на гласуване, които започват на 30 юни, прогнозите не сочат тя да спечели повече от половината от 577-те места.

На френския президент Еманюел Макрон му остават три години до края на мандата, което означава, че победа на Националния сбор в законодателния орган, която не е достатъчна за абсолютно мнозинство, би усложнила задълженията на правителството в т.нар. съжителство. Тази конфигурация може да забави или дори да провали приемането на програмата на Льо Пен.

"За да управлявам, се нуждая от абсолютно мнозинство", заяви Бардела в интервю за вестник Le Parisien. "Кой би могъл да повярва, че ще успеем да променим ежедневието на французите в съжителство с относително мнозинство? Никой. Казвам на френския народ: за да ни изпитат, ни трябва абсолютно мнозинство".

Перспективата десницата да състави следващото правителство с Бардела като министър-председател, след като Макрон свика парламентарни избори, предизвика шокови вълни в политическия живот на страната и разтревожи инвеститорите, които разпродадоха френски активи.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат френски дълг в сравнение с германските си конкуренти - показател за риска на страната - се колебае близо до седемгодишен връх от около 76 базисни пункта. Това се случи след рекорден скок миналата седмица, според данни на Bloomberg, събрани от 1990 г. насам. Разпродажбите също така изтриха 258 млрд. долара от пазарната капитализация на френските фирми.

"Франция се превърна в най-необичания от инвеститорите европейски пазар на акции", заявиха в бележка стратези на Bank of America Corp. (BofA), включително Андреас Брукнер.

В интервюто за вестника Бардела се опитва да покаже по-отговорен подход към икономическата политика. Той повтори, че първият му ход като премиер ще бъде провеждането на независим одит на публичните финанси, който ще определи възможностите за икономически реформи и преразглеждане на публичните услуги.

Запитан за рязкото увеличение на френските разходи по заеми в сравнение с германските след изненадващия избор на Макрон, той заяви, че те "ще се върнат към нормалното и ще се стабилизират".

"Пазарите не обичат несигурността", каза Бардела. "Моята амбиция е да разработим нашите мерки и да покажем нашата фискална сериозност".


Тегло на френските местни акции на други пазари

Според проучване на Bloomberg Националният сбор се очаква да спечели 32,7% на предстоящите избори, новият ляв алианс, наречен Нов народен фронт, ще получи 26,3%, а партията на Макрон "Ренесанс" ще остане на трето място.

Все пак първата мярка на Националния сбор ще бъде ревизиран бюджет, за да изпълни ключовото си обещание да намали данъците върху продажбите на енергия и горива, които струват на държавата около 12 млрд. евро.

Във вторник в отделно интервю за CNews Бардела заяви, че предложенията му ще бъдат финансирани чрез борба с данъчните измами, "драстично" намаляване на разходите за имиграция и намаляване на вноските в бюджета на Европейския съюз с 2 млрд. евро. Той също така заяви, че ще се стреми да прекрати данъчните облекчения за корабните компании, които по оценки на десницата струват на държавата до 6 млрд. евро.

"Ако след няколко дни стана министър-председател, ще наследя финансова ситуация, близка до фалит, така че моят дълг ще бъде да въведа ред както по улиците, така и в публичните финанси, без да увеличавам данъците", каза той.

Други важни предизборни обещания, включително намаляване на други данъци върху продажбите, ще бъдат дадени през октомври за бюджета за 2025 г. Според Бардела едно правителство на Националния сбор също така ще отмени пенсионната реформа на Макрон през есента, позволяваща на хората, които са започнали работа преди 20-ата си годишнина, да се пенсионират още на 60 години.


Партията на Льо Пен все още е начело, а левият алианс е втори

В по-дългосрочен план той заяви, че партията му все още се стреми да преразгледа данъците върху богатството, за да прехвърли част от тежестта върху финансовите транзакции от недвижимите имоти. Обещанието на Льо Пен от кампанията за президентските избори през 2022 г. за премахване на данъка върху доходите за лица под 30 години също ще бъде отложено за по-късна дата.

"Всички мерки все още са на дневен ред", каза Бардела. "Преди да обещавам нещо и всичко, казвам на французите, че ще проучим държавните финанси, ще бъдем прозрачни за това и ще вземем съответните решения."

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че тези съобщения означават, че в програмата на Националния сбор не е останало нищо в подкрепа на реалните доходи на домакинствата и че намаляването на данъците върху продажбите ще облагодетелства повече маржовете на компаниите, отколкото потребителите.

Той заяви, че партията на Макрон ще помогне на домакинствата, като увеличи тавана на необлагаемите бонуси за работниците и намали данъците за купувачите на жилища.

"Смущаващо е изчезването на всички мерки, предложени по време на кампанията за европейските избори - това вече не е Национален сбор, а Национално отказване", заяви Льо Мер в ефира на TF1.