Икономистите се тревожат от ръст на разходите на Франция при неуспех на Макрон

Каролин Конан, Bloomberg Париж

13:14 | 18 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какви са икономическите предизвикателства? Какви са ефектите на политиката върху икономическата програма на сегашното правителство и евентуално как може да бъде объркана?

Марин Льо Пен и Жордан Бардела не са представяли никакви подробни икономически планове. През уикенда Марин Льо Пен каза, че ще бъдат доста разумни. Ще видим какво ще представят.

Някои икономисти се тревожат, че това може да означава повишение със 100 базисни пункта на разходите за кредитиране на Франция над нивото, което в момента пазарът оценява.

Може да означава и повишаване на съотношението дълг към БВП, а сега то е към 110%. Може да скочи до 147%, ако крайната десница дойде на власт.

Обединената левица има вече подробна икономическа програма. Имат и някои много скъпи мерки като замразяване на цените на някои основни продукти, прекратяване на всички търговски сделки. Отмяна на твърдия данък върху капитала от 30%, защото в момента има таван с колко данъци може да се обложи капитала.

Има и някои опасения за инвеститорите. Още нямаме точните разходи, но през 2022г Институтът Монтен пресметна, че президентската програма на Марин Льо Пен тогава ще струва 100 млрд евро, а програмата на Меланшон от крайната левица тогава бе изчислена на над 200 млрд евро разходи.

Това ви показва, че пазарите наистина ще паднат в следващите няколко седмици.