Франс Прес: Над 2000 души са в неизвестност след свлачищата в Папуа Нова Гвинея

10:29 | 27 май 2024
Автор: Кармели Аргана
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Броят на жертвите на огромно свлачище в Папуа Нова Гвинея може да се окаже много по-голям от първоначалните очаквания, тъй като повече от 670 души остават погребани под до 8 метра почва, съобщи източник на ООН.

Смята се, че около 150 къщи и техните обитатели в село Ямбали - разположено в подножието на планина в отдалечената провинция Енга - са затрупани и "надеждите да ги открием живи намаляват", заяви Серхан Актопрак, ръководител на Международната организация по миграция към ООН, в изявление този уикенд.

Повече от 2000 души са били погребани от свлачището, съобщи националният център за бедствия на страната пред офиса на ООН в столицата Порт Морсби, предаде Агенция Франс Прес по-късно в понеделник.

Свлачище в Папуа Нова Гвинея | Спътникови снимки показват площ с големина от над 22 акра

Хуманитарни работници от ООН, неправителствени организации и правителствени агенции са на място в тихоокеанската държава, разположена северно от Австралия, но условията остават опасни, тъй като земята все още се свлича, по планината тече вода и падат камъни, според Актопрак.

Преди това броят на жертвите се оценяваше на повече от 100 души. Свлачището се е случило около 3 ч. в петък в Енга, на около 600 км северозападно от Порт Морсби, съобщи Australian Broadcasting Corp.